29.03.2013 6506

Всеукраїнська студентська олімпіада з плодоовочівництва і виноградарства (ІІ тур)

26–28 березня 2013 року в Уманському національному університеті садівництва черговий, чотирнадцятий, раз відбувся ІІ тур Всеукраїнської олімпіади студентів зі спеціальності «Плодоовочівництво і виноградарство». Започаткована вона ще в 2000 році за ініціативи нашого старовинного навчального закладу – першого в Україні з садівництва, що славиться багатими освітніми традиціями, професійним викладацьким складом і досвідом підготовки спеціалістів галузі.

Цьогоріч в Олімпіаді взяли участь 18 студентів – переможців відбіркового етапу із семи аграрних вищих навчальних закладів України –   Вінницького національного аграрного університету (ВНАУ), Львівського національного аграрного університету (ЛНАУ), Миколаївського й Одеського державних аграрних університетів (МДАУ, ОДАУ), Таврійського державного агротехнологічного університету (ТДАТУ), Ужгородського національного університету (УжНУ) та Уманського національного університету садівництва (УНУС).

Олімпіада проходила в два тури: теоретичний і практичний.

Оргкомітет на чолі із проректором з наукової та інноваційної діяльності В.П. Карпенком, заступником О.І. Улянич і секретарем О.С. Шарананюк  забезпечили чітке і злагоджене вирішення питань підготовки й проведення олімпіади.

Головою журі О.В. Мельником та її членами – досвідченими викладачами кафедр овочівництва, плодівництва і виноградарства, захисту і карантину рослин Уманського національного університету садівництва та викладачами ВНЗ – учасників Олімпіади – розроблено тестові й описові завдання з плодівництва, овочівництва та виноградарства, а також критерії та оригінальну систему прозорого й об’єктивного оцінювання робіт. 

Нараду журі проводить професор О.В.Мельник
Нараду журі проводить професор О.В.Мельник

Реєстрацію учасників Олімпіад, перевірку їх повноважень, проведення шифрування та дешифрування робіт забезпечувала мандатна комісія у складі В.В. Кецкало, Т.В. Мельниченко, О.М. Філонової й М.М. Терещенка. Члени апеляційної комісії А.Г. Тернавський, С.І. Чепкий та голова Р.В. Яковенко  проводили оперативний розгляд суперечливих питань, пов'язаних з оцінкою виконання завдань та внесення відповідних пропозицій на обговорення журі. Обробку результатів Олімпіад забезпечували заступник голови журі В.П. Майборода та технічний секретар оргкомітету А.М. Чаплоуцький.

Практичний тур складався з визначення овочевих культур за насінням, щеплення винограду та обрізування дерев яблуні. Учасники також мали можливість проявити вміння щепити рослини помідора під керівництвом доцента З.І. Ковтунюк та обрізувати кущі винограду. Перемогу тут здобула Матковська Марія (Львівський НАУ), друге місце виборола Качур Юлія (Уманський НУС), а третє – Косован Анатолій (Миколаївський НАУ).

Оцінку обрізування винограду ведуть професор М.О.Самойленко (справа) і старший викладач Р.М.Буцик
Оцінку обрізування винограду ведуть професор М.О.Самойленко (справа) і старший викладач Р.М.Буцик

Теоретичний тур складався з двох частин – опису особливостей технології вирощування однієї плодової (агрусу), овочевої (огірок) культури і винограду – згідно попередньо затвердженого завдання, а також комп’ютерного тестування, що проходило в аудиторії комп’ютерного забезпечення університету кафедри плодівництва і виноградарства.

Щепити помідор непросто!
Щепити помідор непросто!

Перемогу в теоретичному турі з плодівництва здобули Юлія Качур (Уманський НУС), друге місце посіла Марія Матковська (Львівський НАУ), а третє – Андрій Черних (Уманський НУС), в практичному – перше місце розділили Качур Юлія (Уманський НУС) і Бондаренко Павло (Таврійський ДАУ), друге і третє місця посіли Косован Анатолій та Кізима Віталій (Миколаївський НАУ). Переможцем теоретичного туру з овочівництва стала  Качур Юлія (Уманський НУС), друге місце за Маргітай Василем (Ужгородський НУ) і третє в Лукашука Олега (Одеський ДАУ), а практичного – відповідно Черних Андрій (Уманський НУС), Качур Юлія і Маткоська Марія та Маргітай Василь (Ужгородський НУ). З виноградарства найкращими у теоретичному турі виявилися Качур Юлія (Уманський НУС), Чуйко Віолета (Одеський ДАУ), Черних Андрій (Уманський НУС), у практичному – Матковська Марія (Львівський НАУ), Косован Анатолій (Миколаївський НАУ) та Бондаренко Павло (Таврійський ДАУ).

У загальному ж заліку перемогу здобула Качур Юлія (Уманський НУС), друге місце за Матковською Марією (Львівський НАУ) і третє посів Черних Андрій (УНУС). 

Усі переможці нагороджені дипломами і цінними подарунками, які вручив проректор університету І.І. Мостов’як.

Завідувач музеєм Л.О. Цимбровська ознайомила учасників Олімпіади з перлиною садово–паркового мистецтва – Національним дендрологічним парком „Софіївка”, професор кафедри плодівництва і виноградарства В.В. Заморський провів лекцію–презентацію «Історія садівництва світу», а М.А. Щербак та Ю.М. Жмуденко – викладачі  кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів УНУС – дегустацію розроблених кафедрою напоїв і плодоягідних вин. На завершення бажаючі відвідали музей Т.Г. Шевченка та відоме в Україні садівниче господарство родини Олійників, що в селі Шевченкове Звенигородського району Черкаської області – філіал кафедри плодівництва і виноградарства.

Щирі слова вдячності викладачів із університетів–учасників Всеукраїнської олімпіади  на адресу оргкомітету та подяка студентів засвідчили високу відповідальність, професійний й організаторський досвід факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського НУС у проведенні важливого заходу державного рівня, вагомий вклад у підготовку кваліфікованих фахівців, пошуку обдарованої студентської молоді та створення умов для її творчого зростання.

Спільне фото на фоні Головного корпусу Університету
Спільне фото на фоні Головного корпусу Університету

 

Л.М. Худік, О.В. Мельник