03.04.2018 5171

Великдень на порозі

Символ народження нового життя, пробудження усього живого та свідчення Христового воскресіння – це все Великодня писанка. Цей дивовижний заповіт наших далеких пращурів є частиною багатої народної культури. Тому велике значення мають зусилля ентузіастів, які намагаються донести магію розпису Великоднього яйця до покоління, що творитиме майбутнє нашої молодої держави.

Цікавою та змістовною практичною виховною годиною приємно здивували своїх студентів куратори кафедри рослинництва. З чистим серцем і добрим настроєм, як і годиться приступати до такої сакральної справи, учасники заходу не лише засвоїли теоретичні основи розпису яйця до Великодня, а й практично втілили свою фантазію та показали здобуті на виховній годині знання та вміння.

Тож напередодні Великодніх свят до Уманського національного університету садівництва, на кафедру рослинництва, разом зі своїми вихованцями була запрошена Наталія Козак, голова циклової комісії з образотворчого мистецтва КВНЗ «Уманський гуманітарно-педагогічний коледж ім. Т.Г. Шевченка», для того, щоб ознайомити студентів і викладачів з різноманітними видами технік розпису яйця. Крашанка, писанка, дряпанка, бісерка та декупажна писанка набувають дедалі більшої популярності в усьому світі, але традиційні символи, що закладені в українському народі щодо розпису Великоднього яйця несуть магічне значення для кожної родини.

Великдень на порозі
Великдень на порозі
Великдень на порозі
Великдень на порозі
Великдень на порозі
Великдень на порозі
Великдень на порозі
Великдень на порозі

Тож нині Наталія Дмитрівна провела для студентів цікавий і змістовний майстер-клас, розповівши та показавши молоді, як правильно оздоблювати писанки, користуючись воском, фарбниками та писачиком. Щоб вдалим був витвір, важливим критерієм у підготовці до творчого процесу має стати налаштованість на добро та моральна підготовка до обряду розпису. А тому студенти плідно попрацювали, натхненні розповіддю Наталії Михайлової, провідного бібліотекаря УНУС, про магічні візерунки та заручившись підтримкою студенток педагогічного коледжу, які вправно, майже професійно виводили воскові лінії по випуклих і ковзких заготовках. Ці Великодні символи закарбуються в пам’яті студентства на все життя, адже атмосфера, що панувала в аудиторії цього сонячного дня, була теплою, затишною, дружньою. І пліч-о-пліч з викладачами студенти творили свої неповторні писанки, старанно виводячи символи руху сонця на небосхилі, джерело життя, безсмертя душі, вічності, добра, щастя, добробуту та благополуччя.

Виховна година, судячи з щасливих і натхненних облич студентів та викладачів, пройшла на гарній позитивній хвилі. Та найбільшою радістю є те, що не переривається нитка вікових народних традицій. І кожен з сьогоднішнього дійства візьме щось нове, добре з собою в майбутнє. Хай щастить вам, шановні, з наступаючим Великоднем!

Прес-центр Уманського НУС