01.09.2014 6360

Практика з розсадництва (окулірування) в Уманському національному університеті садівництва

Вже традиційно в період з 28 липня по 8 серпня 2014 року після засвоєння навчальної дисципліни "Розсадництво" студенти 2 курсу факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського національного університету садівництва проходили один із блоків технологічної практики з розсадництва – виконували серію фахових робіт з окулірування підщеп плодових культур у плодовому розсаднику навчально-наукового виробничого відділу (ННВВ) Уманського НУС.

Значення такої форми навчання як практика важко переоцінити – теоретичні знання, отримані під час лекційних та практичних занять, потребують закріплення і вдосконалення відповідними тренуваннями. Більше того, й роботодавці переконані, що "робота, яка виконана своїми руками і доведена власними зусиллями до автоматизму, залишає найглибшу борозну у свідомості фахівця, формує його навички".

Практика з розсадництва є обов'язковим елементом для здобування спеціальності 7.09010104 "Плодоовочівництво і виноградарство" в Уманському національному університеті садівництва. Передбачені в університеті практичні тренування (практика) дозволяють студенту співставити теорію з власними можливостями, оцінити власну спроможність щодо їх використання для отримання бажаного результату. Саме останні якості й визначають рівень оволодіння студентом професією і його здатність до проведення фахових робіт із високою якістю, що врешті й формує висококласного, авторитетного, ефективного спеціаліста для садівничої галузі зокрема.

Базу практики з розсадництва в Уманському НУС утримують на належному рівні відповідальні співробітники навчально-наукового виробничого відділу (ННВВ) Р. В. Длугоборський, Р. М. Буцик і самі студенти факультету плодоовочівництва, екології і захисту рослин. Чергове поле розсадника тут закладається після ретельної підготовки ґрунту якісними клоновими підщепами, вирощеними в університеті; стимулювання діяльності камбію підщеп забезпечується шляхом вологозарядкового поливу та покращення їх азотного живлення; виконується розпушення ґрунту в рядах та міжряддях першого поля; ведеться захист від хвороб та шкідників; процес окулірування забезпечується високоякісним обв’язувальним матеріалом, а також живцями перспективних сортів із передових садівничих господарств тощо.

Після засвоєння навчальної дисципліни "Розсадництво" студенти 2 курсу факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин у період із липня по серпень традиційно виконують серію фахових робіт з окулірування підщеп. В інші періоди студенти випробовують себе й на інших фахових роботах у розсаднику. Не виключенням став і поточний рік.

З 28 липня по 8 серпня кожен студент факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського НУС мав змогу отримати гідні навички окулірувальника й обв'язувальника під керівництвом ведучих навчального курсу "Розсадництво" доцента Майбороди В. П. і старшого викладача Буцика Р. М., заокулірувавши понад 400 шт. насіннєвих і клонових підщеп зерняткових і кісточкових плодових культур.

Традиційно практика з окулірування розпочалася із ознайомлення студентів із планом практики й проведення інструктажу з техніки безпеки з ріжучими інструментами на роботах під час окулірування. Отримавши інструменти й матеріали – секатори, окулірувальні ножі, ремені для їх правки, полімерні стрічки для обв’язування окулірувань, якими кафедра плодівництва і виноградарства забезпечує навчальний процес повністю – студенти 21-П, 22-П і 21-Зр груп зробили 10-тихвилинний перехід на плодовий розсадник навчально-наукового виробничого відділу університету.

Студенти 21-П, 22-П і 21-Зр під час інструктажу на плодовому розсаднику
Студенти 21-П, 22-П і 21-Зр під час інструктажу на плодовому розсаднику

Перші два дні практики традиційно відводяться для тренування вмінь із заготівлі живців, гостріння і правки окулірувальних ножів, здобуття навичок зрізування щитків сорту для окулірування способами в Т-подібний розріз і вприклад із ножа, зарізів кори на підщепі, суміщення камбіальних шарів компонентів щеплення, забезпечення герметизації та щільного прилягання щитків прищепи до підщепи шляхом обв’язування окулірувань полімерною плівкою.

В інші дні на університетській базі студенти мають змогу практикуватися в підготовці підщеп до окулірування, заготівлі живців культурних сортів зерняткових і кісточкових культур, опануванні кращих методів збереження життєздатності живців, проведенні інвентаризації першого поля з оцінкою придатності підщеп до окулірування, окуліруванні підщеп, ревізуванні приживання окулірувань і, за потреби, підокуліровуванні підщеп, на яких не прижилося щеплення.

Дотримуючись правил заготівлі живців, обробки, пакування, етикетування і зберігання, про які ще раз було нагадано викладачами (фото), студенти власноруч заготовили необхідну їх кількість із університетського маточно-живцевого саду та мали змогу перейняти досвід пакування і пересилання живців на далеку відстань.

Про правила поводження з живцями сорту інформує ст. викладач Роман Буцик
Про правила поводження з живцями сорту інформує ст. викладач Роман Буцик

Викладачі скерували дії студентів до правильного зберігання живців – як короткочасного (з використанням невеликих ємкостей з водою для перенесення живців під час окулірування) так і тривалого (в холодильнику загорнутими у вологу ганчірку чи папір і запакованими в поліетиленову плівку) – позаяк успіх окулірування залежить, в першу чергу, від життєздатності бруньок сорту.

Короткочасне зберігання живців сорту на краю поля (ліворуч)  та варіанти знаходження їх біля окулірувальника (в центрі та праворуч)
Короткочасне зберігання живців сорту на краю поля (ліворуч) та варіанти знаходження їх біля окулірувальника (в центрі та праворуч)

Гостріння і правка окулірувальних ножів – це висококваліфікована робота, що, окрім особливого вміння, потребує ще й терпіння та добросовісності. Адже окулірувальним ножем виконується свого роду хірургічна операція, а тому він  повинен бути винятково гострим по всій довжині леза. Професійний ніж, як правило, не потребує частого гостріння під час окулірування – для підтримання необхідної гостроти вистачає періодичного правлення ножа на шкіряному ремені натертого пастою ГОІ.

Під час практики викладачі наголосили, що гострий ніж – це запорука уникнення травматизму під час роботи з ним, а також продемонстрували правильно загострені окулірувальні ножі, методи перевірки і контролю їх гостроти та методику підготовки ножа до роботи.

Правлення ножа на ремені розпочинають рухом від себе (вгорі), перевертають ніж через обушок (ліворуч внизу) та закінчують цикл рухом на себе (внизу)
Правлення ножа на ремені розпочинають рухом від себе (вгорі), перевертають ніж через обушок (ліворуч внизу) та закінчують цикл рухом на себе (внизу)

Третього дня вранці реалізовувалася потреба у забезпеченні вільного доступу окулірувальників і обв’язувальників до зони окулірування. Зокрема, було виконано підготовку підщеп до окулірування просапкою ґрунту в ряду та вирізуванням порослі і бічних розгалужень підщеп на висоту до 30 см. На виробництві такі роботи оплачуються окремо, хоча й за дещо нижчими розцінками.

З підвищенням температури повітря практику продовжували в затінку, де відпрацьовували навички зрізування щитків – кожен студент подав більше 100 штук для їх оцінювання. Викладач не просто вказував на типові помилки, а й допомагав їх виправити, пояснюючи та показуючи всі професійні тонкощі цієї операції.

Наступний етап практики – оволодіння навичками виробничого окулірування способом вприклад з ножа із виконанням зарізів кори на підщепі, забезпечення суміщення камбіальних шарів прищепи і підщепи та щільного прилягання компонентів герметизацією обв’язуванням місця окулірування полімерною плівкою. Справа ця потребувала особливої ретельності, тому викладачі звертали увагу окулірувальників на зрізуванні щитків сорту, зарізах кори на підщепі, суміщенні камбіальних шарів компонентів, а обв’язувальників спонукали до концентрації уваги на перевірці суміщення камбіальних шарів та герметизації місця щеплення.

Етапи окулірування (вгорі) та обв’язування (внизу)
Етапи окулірування (вгорі) та обв’язування (внизу)

В цілому практика пройшла за планом, студенти показали себе з кращого боку й ще більше перейнялися обраною професією. Як зізналися студенти, опановувати навички окулірувальника й обв'язувальника, виявляється, не лише цікаво, а й корисно.

Насамперед, це безпосереднє спілкування з природою – схід сонця, зустрічі зі світанковим щебетом птахів та приємне омивання ваших ніг ранковим прохолодним доторком росяного різнотрав’я на шляху до розсадника – і вже підщепи не сприймаються як об’єкт практики, а як рослини, які потребують вашої уваги. З'являється бажання подарувати ввіреним вам рослинам частку свого гарного настрою – і вони одразу віддячують успішним приживанням, гарним ростом, стійкістю до зовнішніх чинників і щедрим врожаєм.

А ще це чудова нагода перевірити дієвість теоретичних постулатів щодо факторів забезпечення успішного щеплення, випробовування власної спроможності як майбутнього фахівця, застосовувати теорію на практиці. Це також нагода реалізувати найголовніший постулат освіченої людини-дослідника "Довіряй, але перевіряй, щоб знати", щоб знову таки, осягнувши знання розумом ("довіряю") і відчувши їх "через руки" ("перевіряю") впевнено крокувати по професійному життю ("знаю"), а тому в успіх власної справи "вірю".

Окрім того, опанування навичками окулірувальника й обв'язувальника приносить ще й додаткові кошти до стипендії чи основного заробітку. Цьогорічна оплата праці на окуліруванні коливалася від 0,50 до 1,00 грн за одну заокуліровану підщепу. Кваліфікований окулірувальник одноосібно здатен заокулірувати від 700 до 1000 підщеп, у парі з окулірувальником – 1500-2000, а окулірувальники з особливою вправністю, так звані "аси", й усі 2500-3500 штук підщеп, хоча й потребують допомоги 3-5 обв'язувальників. 

Окулірувальник (праворуч) і обв’язувальник (ліворуч) за роботою
Окулірувальник (праворуч) і обв’язувальник (ліворуч) за роботою

Одного разу трапилося прочитати у відомому садівничому журналі про виробіток окулірувальників по 450-776 шт./год., що за семигодинний робочий день дозволяє заокулірувати по 3100-5400 шт. підщеп. А, як правило, наймана робота окулірувальників і обв'язувальників не обмежується семи годинами – працюють вони за сприятливих погодніх умов похмурої бездощової погоди увесь світловий день із необхідними перервами.

Позаяк строки окулірування обмежені, що пов’язано з коротким періодом другої хвилі активізації поділу камбіальних клітин, як правило, пізньолітнє окулірування виконується лише впродовж третьої декади липня та першої-третьої декади серпня. То ж у швидкому і якісному виконанні заданого об’єму окулірувань зацікавлені не лише окулірувальники, а й власники крупних розсадників. Виграють усі – і власники розсадників, і окулірувальники.

Як кажуть, "Вміння за плечима не носити", а навички окулірувальника можуть знадобитися не лише для пізньолітнього окулірування. Праця окулірувальників може бути затребувана і ранньої весни (березень-квітень) для ремонту шкілки, і на початку літа (червень) для окулірування підщеп кісточкових культур, а також ще й у вересні для підокулірування підщеп, де щитки сорту з якихось причини не прижилися. А ще знаходяться бажаючі мати в присадибному господарстві деревосад із декількома цікавими сортами, у чому їх можна задовольнити, заокулірувавши на молоді пагони дорослого дерева сорти різного строку достигання чи різного забарвлення й форми. Можете бути впевнені – віддяка вам за це може буде навіть досить щедрою!

Відомо, що "хороше дерево – це дерево, яке приносить хороші плоди", а саме на це й спрямована праця окулірувальника та викладача – чудесне перетворення звичайної дички на джерело гарного настрою та хороших плодів, а із студента – виховання справжнього затребуваного фахівця.

Опанувати корисні навички окулірувальника, а ще фахово плекати Україну садами допоможемо вам ми – фахівці кафедри плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва.

Учасники конкурсу
Учасники конкурсу

Запрошуємо до співпраці!

Продовження у статті "Практика з розсадництва (викопування саджанців) в Уманському національному університеті садівництва".

 

Володимир Майборода,
доцент кафедри плодівництва і виноградарства
Уманського національного університету садівництва

(Фото автора)