-= Меню =-

Зберігання і переробка плодів та овочів

Зберігання і раціональне використання вирощеного врожаю, одержання із сировини максимум виробів є однією з основних державних задач.

Знаючи закономірності, які відбуваються в об’єктах зберігання, можна застосовувати науково обґрунтовані системи заходів для забезпечення кількісного і якісного зберігання плодів і овочів, складність зберігання яких обумовлена їх фізіологічними і хіміко-фізичними властивостями. Якщо умови навколишнього середовища сприяють активному обміну речовин в клітинах організму, то це спричинить значні втрати і буде супроводжуватись погіршенням якості. Тому виникає необхідність захисту їх від активної дії факторів біотичного середовища, а також створення відповідних умов зберігання.

Для забезпечення оптимальних умов зберігання та переробки плодів і овочів потрібно вирішити такі завдання: будівництво і правильна експлуатація холодильників та сучасних сховищ для плодоовочевої продукції, впровадження в виробництво потокових ліній з використанням відходів, створення екологічно чистих зон на основі комплексних технологій вирощування і переробки сировини, одержання гігієнічно нешкідливих продуктів харчування для дітей, створення дослідних виробництв, обладнання автоматизованих комплексів модульного типу з системою автоматизації технологічних процесів і управління підприємством, розширення асортименту консервів цільового профілактичного призначення, впровадження ресурсозберігаючих технологій тощо.

Для виконання цих завдань здобувачі освіти повинні отримати певні знання про харчову сировину, кількість і асортимент харчових продуктів, що виробляються в Україні і провідних країнах світу, використання і вдосконалення сучасного технологічного обладнання, питомі витрати сировини, електричної і теплової енергії на виготовлення продукту, норми споживання, необхідні для аналізу ринку збуту в Україні та за його межами, допустимі норми викидів, що утворюються внаслідок роботи підприємства і не завдають шкоди навколишньому середовищу та ін.

Вивчення літератури представленої на книжковій виставці «ЗБЕРІГАННЯ І ПЕРЕРОБКА ПЛОДІВ ТА ОВОЧІВ» допоможе активно, самостійно і творчо діяти в різних виробничих ситуаціях, приймати відповідні рішення з необхідним ступенем ризику, економічно виважено розв’язувати питання організації цивілізованих відносин між виробником і споживачем, стати конкурентоспроможним, різнопрофільним фахівцем не тільки для України, а й для інших країн та підносити авторитет України, як виробника високоякісних харчових продуктів, що відповідають світовим стандартам, або їх перевищують.

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти

  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»