+38 (04744) 3-40-82
Меню
Остання редакція: 04 жовтня 2019

НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ У РАМКАХ ТРЕТЬОГО МІЖНАРОДНОГО ФЕСТИВАЛЮ ЧАСНИКУ-2019

17 серпня 2019 р. відбулася науково-практична конференція у рамках третього Міжнародного фестивалю часнику, який об'єднав виробників часнику України та Європи. Фестиваль проводився у с. Песець Новоушицького району Хмельницької області. На конференцію прибуло більше 200 учасників від 20 компаній України, які забезпечують виробництво часнику, представники МінАПК, очільники області, району та провідні вчені вищих навчальних закладів і науково-дослідних установ.

З доповіддю «Перспективи часниківництва в Україні» виступив заступник міністра МінАПК Шеремета В.В., який означив нові підходи до галузі, і зокрема до виробництва часнику у сучасних умовах господарювання.

З привітальним словом до учасників конференції звернувся голова Хмельницької ОДА Загородній М.В. і районної держадміністрації.

З привітальним словом до учасників конференції звернувся представник Польщі С. Роман та відзначив, що це подія європейського рівня, тому що в його країні проводяться свята капусти і часнику. Відмітив, що в Україні продукція часнику надзвичайно чиста та є екологічною і побажав успіху учасникам конференції.

З доповіддю «Сприяння у насінництві часнику» виступив віце-президент НААН України, професор, доктор сільськогосподарських наук Роїк М.В. Він наголосив про важливості проведення селекційної роботи у часниківництві та застосування нових методів, таких як invitro, тощо.

Про механізацію вирощування часнику детально розповів  директор НВП «Роста», академік, професор, доктор технічних наук Тарасенко В.В. та представив зразки техніки, що виробляються на підприємстві.

Представник фірми «Агроаналіз» кандидат с.-г. наук Дудка В.В. наголосив на перевірці кожної партії часнику, яку купує виробник, і, особливо, яка завезена з-закордону, оскільки розмноження хвороб і шкідників в Україні посилюється з кожним роком.

Голова спілки виробників часнику в Україні, яка створена у 2013 р., Власенко В.В. підвів підсумки роботи спілки та закликав працювати над односортністю партій часнику, з якого можна сформувати великі партії для відправки у Європейські країни. З цією метою запропонував проводити аналіз врожайності часнику по різних регіонах України, створити насіннєві господарства, залучати малих виробників часнику, видавати їм доброякісний насіннєвий матеріал та скуповувати урожай для створення однорідної партії з високою якістю.

Заступник голови спілки виробників часнику Сорока М.В. наголосив, що працювати на сучасному етапі потрібно за умов підняття ціни за рахунок збільшення квоти на продаж за кордон з 500 т до 2000 т.

З доповіддю «Екологічний часник. Успіх та перспективи. Чистий продукт» виступив Паращенко С.В. та наголосив на умовах вирощування органічного часнику.

З доповіддю «Сорти часнику Уманського НУС» виступила зав. кафедри овочівництва Уманського НУС доктор сільськогосподарських наук, професор Улянич О.І., яка наголосила на використанні чистосортного матеріалу, який виробляється в Уманському НУС. Розповіла про роботі над виведенням нових сортів, що будуть передані у сортовипробування найближчим часом та надала слово аспіранту Яценко В.В., який представив результати сортовипробування.

Учасники конференції продовжили дискусію та обговорення на фестивалі часнику, який Власенко В.В. та його команда проводять під відкритим небом з спогляданням концерту народних колективів та різних дійств, організованих для гостей і селян с. Песець і сіл Новоушицького району.

 

Олена Улянич

завідувач кафедрою овочівництва