01.01.1970 1302

Чигринцев Микита Іванович

НАШОГО ЦВІТУ ПО ВСЬОМУ СВІТУ

     На ці слова з повним правом заслуговує колишній випускник Уманського сільськогосподарського технікуму Микита Іванович Чигринцев. Народився він 13 лютого 1904 року в м. Ромни Сумської області. У 1927 році закінчив садівничий факультет, отримавши кваліфікацію агронома-садівника (свідоцтво № 4767 20.05.1929 р., а 06.06.1931 року свідоцтво було замінено на диплом, тому що агротехнікум вважався вузькопрофільною вищою школою). Успішно працював на виробництві, за що отримав п'ять відзнак від керівних органів галузі колишнього Радянського Союзу.

     У роки війни Чигринцев потрапив до Німеччини, а у 1948 році емігрував до Венесуели. Енергійний, кмітливий, знаючий він успішно почав працювати у організаціях, що займались технологічними розробками у харчовій промисловості. Успіхи в цій справі сприяли його фаховому росту і згодом його запросили на викладацьку роботу до центрального університету країни.

     У першому томі Наукового журналу Микиту Чигринцева називають батьком харчової технології Венесуели. "Кокоси, помаранчі, мандарини, кавуни, дині, лимони, каперси, томарило, тесгуа, кітуба, індійські хобо, хобіто, чірімоя, гванабана, онйон, ніспоро запоте, мамей, мерей, банани, платано, кава, какао, грейпфрути, тайміто, тюна, дато, семеруха, сливка з кісточкою, майа, томати, маранія і манго. Все це фрукти, які ростуть на нашій землі". Далеко не всі з них відомі широко у світі, проте у Венесуелі сфера їх переробки дуже широка -натуральні напої, консерви, вина, солодкі лікери, борошно тощо. "Щоб усе це переробити, треба пройти цілий процес дослідів, розробити методи використання цього природного національного багатства".

     Людиною, яка все це розпочала і зробила великий внесок є Микита Іванович Чигринцев, який цілковито присвятив себе цій справі. Ним були створені перші фабрики з виготовлення консервованих фруктів, соків, деяких лікерів. Ним були зроблені перші спроби у зберіганні тропічних фруктів (Холодильні установки).

     Перейшовши на роботу в університет, М.І. Чигринцев створив лабораторію харчових продуктів з метою поширення і поглиблення знань студентів та його послідовників. "У 1960 році була створена лабораторія технології харчів на Факультеті Науки при Центральному Університеті Венесуели за підтримки уряду та приватних індустрій, в спеціально призначеному місці - Колінас де Бейо Монте".

     Протягом продуктивного життя вчений надрукував багато праць з питань харчової технології виробництва. Проаналізував всі тропічні фрукти і овочі і вказав як і в якому вигляді їх споживати. Наприклад, манго: борошно манго має у своєму складі багато вітаміну С, каша манго, половинки у сиропі, пюре, сік схожий на кетчуп, як приправа до м'яса; желатин і мармелад отримують із суміші зеленого і зрілого манго тощо. І вся ця проведена робота мала економічне обґрунтування для застосування у промисловості.

     Микита Іванович також проводив досліди з тропічними кореневими бульбами, м'ясом і рибою. Залишив після себе сотні учнів, які працюють у переробно-харчовій індустрії.

     Микита Чигринцев був великим венесуельцем, який народився в далекому краю, але став дійсним засновником технології харчів у Венесуелі.

31.03.2010 р.

Підготувала Л.О. Цимбровська,

зав. музею історії університету

з допомогою сім'ї В.І. Манчевського -

О.А. Котляревської.