+38 (04744) 3-24-45
Меню
Остання редакція: 18 жовтня 2019

Готельно-ресторанна справа

Одна з найперспективніших спеціальностей на сучасному етапі розвитку економіки.


Фахівці готуються для організаційно-управлінської, господарської, комерційної, інвестиційної та науково-дослідної діяльності у сфері ресторанного господарства, готельного господарства та виставкової діяльності.

Випускники за спеціальністю «Готельно-ресторанна справа» працюють на посадах: директор готелю, виставкового центру, ресторану, турфірми чи туристичного комплексу, адміністратор служби прийому та розміщення у готелі, головний адміністратор та метрдотель в ресторані, ресторатор, керівник малого підприємства в сфері готельного і ресторанного бізнесу тощо.

Базова вища освіта з нормативним  терміном навчання  чотири роки з спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» передбачає отримання кваліфікації  Бакалавр з готельно-ресторанної справи, Фахівець із готельної (ресторанної) справи з узагальненим об’єктом Надання послуг, пов’язаних з діяльністю закладів готельного та ресторанного  господарства.

Професійна діяльність фахівця із готельної і ресторанної справи на первинних посадах полягає в:

  • організації діяльності щодо надання основних видів послуг у сфері готельно-ресторанного бізнесу;
  • організації виробництва і обслуговування у закладах ресторанного господарства;
  •  організації процесу виробництва і надання готельних послуг;
  •  організації надання бізнес-послуг для туристів, анімаційних послуг;
  • забезпеченні належного рівня якості продукції та послуг у закладах
  • готельно-ресторанного бізнесу;
  • забезпеченні охорони праці та техніки безпеки;
  • вивченні маркетингової діяльності та комплексу маркетингових заходів впливу на ринок і конкурентну позицію підприємства у сфері готельно-ресторанного бізнесу;
  • опануванні чинної законодавчо-нормативної бази з питань функціонування підприємств, що надають готельні та ресторанні послуги;
  • плануванні та проектуванні закладів готельного і ресторанного бізнесу;
  • проектуванні технологічного процесу виробництва продукції у закладах ресторанного господарства та вдосконаленні технологічних операцій;
  • розробленні короткострокових і середньострокових планів діяльності підприємств (закладів) готельного та ресторанного господарств, плануванні потреби у ресурсах (матеріальних, фінансових, трудових);
  • володінні практичними навичками роботи з комп'ютерною технікою та у сфері інформаційних технологій;
  • застосуванні інноваційних інформаційних технологій у роботі підприємств;
  • досконалому володінні сучасною діловою українською та іноземними мовами професійного спрямування.


Професійні назви видів діяльності, які здатний виконувати фахівець із готельної і ресторанної справи:

  • Фахівець з готельного обслуговування
  • Фахівець з організації дозвілля
  • Фахівець із спеціалізованого обслуговування
  • Фахівець із гостинності в місцях розміщення (готелі, туристичні комплекси та ін.)
  • Фахівець із готельної справи
  • Фахівець із ресторанної справи


Випускники університету спеціальності «Готельно-ресторанна справа» можуть працювати на посадах:

  • Директора (заступника директора) готелю чи ресторану;
  • Ресторатора;
  • Менеджера у готельному чи ресторанному господарстві;
  • Фахівця санаторно-курортної справи;
  • Керівника підприємства, установи, організації у сфері відпочинку, культури і спорту;
  • Начальника відділу з маркетингу та комерції у готельно-ресторанному бізнесі;
  • Інспектора з контролю якості продукції;
  • Керівника з реалізації та організації споживання товарів, продукції ресторанного господарства та послуг;
  • Спеціаліста матеріально-технічного забезпечення (економіст зі збуту, начальник відділу збуту);
  • Менеджера в санаторно-курортному господарстві;
  • Фахівця із гостинності в місцях розміщення (готелі, туристичні комплекси та ін.);
  • Фахівець з управління проектами та програмами;
  • Фахівця-аналітика з дослідження товарного ринку;
  • Фахівця з організації дозвілля, організатор туристичної та готельної діяльності;
  • Наукового співробітника чи викладача у навчальному закладі.