27.01.2016 4850

Злочин проти людства

Злочин проти людства
Злочин проти людства


Це Голокост – всього одне лиш слово,
Та його сенс – пекучий болі жар,
Вбивали всіх!.. старого і малого,
І мало хто життя порятував…




1 листопада 2005 року Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію щодо відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту 27 січня.

Цього дня 1945 року війська І Українського фронту звільнили Освенцім (Аушвіц) – найбільший з нацистських таборів  смерті, що розміщувався на території Польщі. За деякими даними, з кінця травня 1940 року до січня 1945 року тут було знищено більше 1,1 мільйона євреїв, 70 тисяч поляків, 25 тисяч ромів, 15 тисяч військовополонених з СРСР та інших країн.

Для України гнітючим символом Голокосту є Бабин Яр, який під час Великої Вітчизняної війни фашисти використовували це урочище як місце масових розстрілів.

Голокост – трагедія, злочин проти людства, який тривалий час був закритим. Вивчення документів і спогадів доводить, що територія України стала своєрідним полігоном, де нацистські нелюди опрацьовували методи «остаточного розв’язування єврейського питання». Трагедія українських євреїв була не просто частиною Катастрофи європейського єврейства у роки світової війни. Вона стала тією сходинкою, переступивши яку нацисти вирішили остаточно знищити всіх євреїв Європи.

За офіційною статистикою, яку склали за даними довоєнних і післявоєнних переписів населення, під час Голокосту було знищено 6 млн євреїв.

У цей день пам'яті висловлюють слова співчуття рідним і близьким усіх загиблих від рук нацистів у роки Другої світової війни. Сплановане і систематичне вбивство мільйонів євреїв та представників інших національностей є незрозумілим проявом людської жорстокості і визнається світовим співтовариством злочином, що не має терміну давності.

У День скорботи і пам’яті ми приєднуємося до загальної печалі та співчуваємо всьому цьому болю, ім’я якого – Голокост.

 Ірина Козлова,

бібліотекар Наукової бібліотеки

 

Error