16.04.2014 6548

Закордонне стажування садівників УНУС: польський логістичний центр «ROJA»

22-27 березня 2014 р. кафедрою плодівництва і виноградарства за підтримки Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини і польських фірм «Agrofresh» та «Stryjno Sad» було організовано навчально-наукове стажування з виїздом у кращі садівничі господарства України й Польщі та на Міжнародну наукову конференцію в місті Скерневіце поблизу Варшави (докладніше про конференцію – у повідомленні «Садівники Уманського НУС на науковій конференції в Польщі»). Цей започаткований понад 15 років тому проект з організації навчально-наукових семінарів з виїздом за кордон відзначено серед кращих університетських програм за рейтингом компанії «СКМ» і журналу «Фокус». 

Серед учасників  нинішньої поїздки в Польщу – члени міжкафедральної проблемно–пошукової науково–дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену» – викладачі Юлія Жмуденко і Віталій Пиркало з кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів та викладач Ольга Дрозд з кафедри технології зберігання і переробки зерна, а також аспіранти кафедри плодівництва і виноградарства Людмила Худік, Любомир Вихватнюк і Леонід Ременюк.

Міжкафедральну науково–дослідну групу створено в листопаді минулого року в рамках наукової школи «Біологія та технології вирощування плодових культур» з викладачів, аспірантів і студентів кафедр плодівництва та виноградарства, технології зберігання і переробки плодів та овочів і кафедри технології зберігання та переробки зерна.

Згідно із запропонованою програмою, практична частина програми поїздки включала ознайомлення з сучасними плодовими садами і фруктосховищем польського спеціалізованого садівничого господарства «Lipnicki» (база стажування викладачів кафедри плодівництва і виноградарства та виробничих практик студентів УНУС) поблизу Любліна та логістичним центром і холодильниками з регульованим газовим середовищем у кооперативі «ROJA» поблизу Варшави.

У суперсучасному логістичному центрі садівничого кооперативу «ROJA» учасники ознайомилися з інноваційною технологією зберігання, сортування і пакування яблук; детально було продемонстровано товарну обробку плодів після зберігання, особливості виробництва тари й відвантаження готової продукції для реалізації в польські та закордонні супермаркети. 

Учасниці виїздного семінару УНУС в логістичному центрі ROJA (зліва-направо - Ольга Дрозд, Юлія Жмуденко і Людмила Худік)
Учасниці виїздного семінару УНУС в логістичному центрі ROJA (зліва-направо - Ольга Дрозд, Юлія Жмуденко і Людмила Худік)

Створений у січні 2010 р., нині кооператив «ROJA» налічує близько півсотні польських садівничих господарств з майже тисячею гектарів сумарної площі інтенсивних плодових садів. Основний сортимент яблук у господарствах членів кооперативу представлено сортами Айдаред, Глостер, Голден Делішес, Гала, Джонаред, Джонаголд, Кортланд, Лігол та Лобо.

Як повідомив голова кооперативу Роман Ягелінський, колишній прем’єр-міністр та міністр сільського господарства Польщі, логістичний центр кооперативу – шостий за величиною в Західній Європі за обсягом потужностей зі зберігання та підготовки плодів до реалізації – реалізує стратегію виробництва високоякісних свіжих плодів, адаптуючи продукцію до вимог споживача.

Функціонування логістичного центру пояснює президент кооперативу Роман Ягелінський
Функціонування логістичного центру пояснює президент кооперативу Роман Ягелінський

Логістичний центр кооперативу «ROJA» обладнано найсучаснішими холодильниками з регульованим газовим середовищем – 54 холодильними камерами з ультранизьким вмістом кисню загальною місткістю 18 тисяч тонн й технологічним обладнанням для сортування і пакування плодів,  що забезпечує протягом сезону реалізацію ста тисяч тонн свіжих яблук і груш.

Людмила Худік фільмує автомат для виготовлення картонної тари
Людмила Худік фільмує автомат для виготовлення картонної тари

Сортування плодів забезпечує французька автоматизована лінія «MAF-RODA» потужністю до 25 тонн яблук на годину з укладанням продукції на шести пакувальних лініях. 

Сортування яблук у водному потоці фотографує Юлія Жмуденко (крайня зліва)
Сортування яблук у водному потоці фотографує Юлія Жмуденко (крайня зліва)

Яблука постачають в основному для внутрішнього ринку, проте з введенням в експлуатацію сучасного логістичного центру і запровадження стандартів якості HACAPP, GlobalGAP та BRC швидко зростає обсяг експортних продаж у країни Західної Європи, Скандинавію і ринки арабських та північно-африканських держав.

Готову до реалізації продукцію оглядають Ольга Дрозд і Леонід Ременюк
Готову до реалізації продукцію оглядають Ольга Дрозд і Леонід Ременюк

Учасники виїзного семінару щиро вдячні польським фірмам «Agrofresh» і «Stryjno Sad» й Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини за сприяння в здійсненні закордонної поїздки, а керівництву університету – за надання можливості взяти в ній участь.

Юлія Жмуденко, викладач,

Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства