28.06.2018 5104

З Днем Конституції, рідна країно!

З Днем Конституції, рідна країно!
З Днем Конституції, рідна країно!

Не існує держави без народу, а який народ може існувати без головного документу, що регламентує основні права та обов’язки кожного громадянина. Україна не є виключенням, адже ми європейська країна, яка шанує і поважає свої закони, а особливо основний – Конституцію України. Тож  уже 22 рік поспіль ми відзначаємо державне свято, яке є символом прийняття нашого основного орієнтира у житті – Конституції України.

8 червня 1995 року між гілками влади був підписаний Конституційний договір, на підставі якого мала бути розроблена Конституція. У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти, а 27 червня почався розгляд запропонованого документа у Верховній Раді. Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійному залі всю ніч із 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту – про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні, після чого Основний Закон був остаточно затверджений.

Вважається, що прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. І це стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина.

Саме завдяки їй ми живемо і працюємо у вільній, незалежній, демократичній країні, де кожен з нас може насолоджуватися життям і відкрито говорити про свою любов до Батьківщини, її безкраїх просторів, пахучих ланів, колосистих нив і найдобріших людей, якими наповнений кожен куточок нашої неньки України.

Ніхто не може розповісти про себе краще, аніж сам народ, тому саме ця тема і вилилася у віршовані рядки великої українки Ліни Костенко, яка ще з юності боролася за незалежність та свободу нашої держави і яка дотепер тішить дітей своєї батьківщини поетичними творами.

Ірина Слободяник, голова ради студентського самоврядування факультету економіки і підприємництва

Ліна Костенко "Берестечко"