13.06.2017 4891

ХХІХ Міжнародна агропромислова виставка «АГРО-2017»

7-10 червня 2017 року на території Національного комплексу «Еспоцентр України» відбулась ХХІХ Міжнародна агропромислова виставка «АГРО-2017». Це найголовніша агропромислова виставка України та Східної Європи, що виступає платформою для вдосконалення виробництва, впровадження новацій та розвитку усіх сфер АПК України; діловий захід, що відкриває можливості для співпраці з країнами – лідерами світового аграрного сектору. Це унікальна нагода для діалогу з представниками українських асоціацій, малими і великими підприємствами,  іноземними інвесторами. Саме на «АГРО-2017» вирішується стратегія розвитку аграрного сектору на найближчі роки.

Відкрив виставку прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Таку велику увагу до виставки, яку глава уряду особисто приділяє вже другий рік поспіль, В. Гройсман пояснив великою роллю сільського господарства, яке перетворилось на головне джерело валютних надходжень для України. Тож він пообіцяв галузі постійну підтримку, яка в 2018 р. має зрости в цілому до 6,5 млрд. порівняно з 5 млрд. грн. цьогоріч, зокрема, на придбання сільгосптехніки – до 1 млрд. грн. порівняно з 550 млн. грн. в нинішньому році.

Насиченою й цікавою вийшла і ділова програма виставки. В рамках XXІX Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2017» Департаментом науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Міністерства аграрної політики та продовольства України було проведено «круглі столи» на теми: «Напрями реалізації Концепції розвитку сільських територій – вклад вищих навчальних закладів аграрного спрямування» та «Державно-приватне партнерство як платформа для створення комплексного туристичного продукту у сільській місцевості», участь в яких взяли доцент кафедри публічного управління та адміністрування Микола Дяченко та доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Олена Саковська.

ХХІХ Міжнародна агропромислова виставка «АГРО-2017»
ХХІХ Міжнародна агропромислова виставка «АГРО-2017»

На «круглих столах» лідери аграрної галузі країни, представники вищих навчальних закладів України, керівники обласних управлінь АПК, лідери найвпливовіший громадських організацій обговорили напрямки подальшого здійснення реформ в АПК та проблеми, які виникли на цьому шляху.

В рамках заходу «Державно-приватне партнерство як платформа для створення комплексного туристичного продукту у сільській місцевості» було представлено державну політику з розвитку сільського господарства та сільських територій,   презентовано стан реалізації регіональних агрокластерів (кластер «Медвино» Київської області, кластер «Коблево» Миколаївської області, кластер «Диканька» Полтавської області, кластер «Фрумушика-Нова» Одеської області, кластер «ГорбоГори» Львівської області), практичні аспекти створення та функціонування бізнесу на сільських територіях, зокрема, туризму і супутніх послуг, та інше.

Круглий стіл на тему: «Державно-приватне партнерство як платформа для створення комплексного туристичного продукту у сільській місцевості» ще раз довів, що туризм – це те, що об’єднує людей, а також – перспективний напрямок соціально-економічного розвитку регіонів.

Сьогодні туризм визнаний у світі однією з найбільш перспективних галузей національних економік. 2017 рік проголошено Генеральною Асамблеєю ООН Міжнародним роком сталого туризму заради розвитку. Черкаська область має всі можливості для успішного розвитку галузі – адже має значні рекреаційно-курортні та туристичні ресурси. А сільський зелений туризм нині стає все більш популярним в Україні, відроджується на нових засадах.

Якісний розвиток туристичної галузі можливий лише за умови динамічного розвитку профільної спеціальної та вищої освіти. Кваліфіковані фахівці в сфері туризму цінуються не тільки в Україні, а й за кордоном. Свої освітні напрацювання на «круглому столі» представила кафедра туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС в особі доцента кафедри Олени Саковської.

В рамках круглого столу “Напрями реалізації Концепції розвитку сільських територій – вклад вищих навчальних закладів аграрного спрямування» були розглянуті основні положення Концепції розвитку сільських територій  та план її реалізації, роль і можливості вищих навчальних закладів в частині реалізації Концепції, методичне забезпечення навчальних закладів в частині розвитку сільських територій, залучення науковців та освітян до діяльності робочих груп з розвитку сільських територій, можливості залучення навчальними закладами ресурсів цільових програм  та проектів для розвитку сільських територій.

Практичним досвідом розробки Концепції розвитку сільських територій Черкащини поділився з присутніми доцент кафедри публічного управління та адміністрування Микола Дяченко.

ХХІХ Міжнародна агропромислова виставка «АГРО-2017»
ХХІХ Міжнародна агропромислова виставка «АГРО-2017»

Головний результат проведених заходів – посилення підприємницьких ініціатив сільського населення, що у подальшому дозволить спільно впровадити проекти розвитку територій, а також це прекрасна можливість обміну досвідом на діловому рівні завдяки насиченій науковій програмі круглих столів. 

Олена Саковська, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи