06.01.2018 4411

Христосся рождає! Славімо його!

7 січня весь православний світ відзначає велике церковне свято Різдва Христового. Різдво має багату історію, з унікальними традиціями, звичаями та символами. Це одне з головних християнських свят, що знаменує народження Ісуса Христа у Віфлеємі. За християнським вченням, Ісус був посланий Богом на землю задля спокутування гріхів і спасіння людства. А день його народження поділив історичний час на «до» та «після»: з цього моменту почалося сучасне літочислення – «наша ера».

У день, коли народився Син Божий, весь світ прославляє його, прикрашаючи свої оселі символами євангельського дерева – ялини, відвідуючи церковні богослужіння, обмінюючись дарунками та весело проводячи час за святковими застіллями. А напередодні Різдва, 6 січня, у Святий Вечір, українці на стіл ставлять дванадцять святкових різних страв – на честь дванадцяти апостолів-послідовників Ісуса Христа.

Головною ритуальною різдвяною стравою є кутя: пшенична або ячмінна каша, змішана з родзинками, маком, медом і горіхами. Також на столі обов’язково має стояти узвар. Під час трапези за столом у жодному разі повинні панувати лад і тиша. Вдома на Різдво мають бути всі члени родини, а діти повинні допомагати старшим у приготуваннях до свята. Сніданок та обід на Різдво не прийнятні, легкі перекуси дозволені лише дітям.

З появою першої зірки всі члени родини, святково вдягнені та в гарному гуморі збираються навколо прикрашеного сіном, зерном та часником столу, які нестимуть свою захисну варту від хвороб, голоду та злих сил ще цілий рік в даній родині; на почесному місці в домі має стояти Дідух – як символ урожаю, добробуту, духів предків та оберега роду. Спільна молитва та перша зірка є початком Святвечора

Вранці 7 січня люди радісно вітаються фразою «Христос народився!», а у відповідь чують – «Славімо його!». У цей день прийнято ходити до церкви на святкову молитву та в гості до родичів. У перший день Різдва закінчується піст, і люди можуть їсти м'ясні та інші ситні страви.

Важлива і незмінна традиція на Різдво – це колядування. По вулицях і будинках колядники ходять, починаючи зі Святого Вечора, або з першого дня Різдва. Часто вони носять із собою велику зірку, закріплену на палиці та покриту позолоченим папером. Така зірка символізує Віфлеємську Зорю, що ознаменувала народження Ісуса Христа.

Заходячи у двір або в будинок, молодь або дітлахи просять дозволу заколядувати, а коли господарі погоджуються, колядники починають співати вітальні пісні-колядки та розігрувати жартівливі сценки. Найчастіше в таких піснях оспівуються господар і господиня, звучать побажання щастя, здоров'я та достатку. По закінченні співу, господарі виносять колядникам солодощі або гроші.

Давнім та унікальним різдвяним звичаєм в Україні було і залишається ходіння з вертепом. Вертеп – це пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений в коробі, в якому показували цілі вистави на тему Різдва.

Варто зазначити, що традиції святкування Різдва в Україні не обмежуються статичним вертепом з ляльками. Широку популярність у нашій країні завоював і живий вертеп, у якому ролі різних персонажів виконують живі люди.

І, звичайно ж, неодмінною різдвяною традицією є ворожіння. Споконвіку люди цікавилися своїм майбутнім і хотіли заглянути за його завісу. В період Святок, починаючи зі Святого Вечора і закінчуючи Водохрещем, наші предки ворожили на свою долю. Щоб дізнатися про своє майбутнє, люди використовували віск, молоко, волосся, сніг, прикраси, продукти харчування та інші атрибути. Дівчата, звичайно ж, ворожили на судженого: набирали в рот ложку куті, виходили на вулицю і прислухалися: з якого боку гавкне собака, з того й чекати майбутнього чоловіка.

Та все ж Різдво Христове – це, в першу чергу, свято добра, миру і милосердя. Незважаючи на те, що Різдво – день сімейний, дуже важливо в цей час допомагати хворим, сиротам, вдовам, жебракам, бродячим тваринам і всім тим, хто з різних причин позбавлений святкових, радісних днів у затишному сімейному колі.

Тож хай щастя завітає у вашу оселю, а дорога добра буде для вас чітким орієнтиром на майбутнє. Адже все починається з серця: якщо ви навчились любити, то щастя неодмінно завітає у ваш дім. Натхнення вам на гарні справи та щасливого Різдва, оповитого затишком, світлою радістю та любов’ю.

Прес-центр Уманського НУС