-= Меню =-

Від Головного училища садівництва до Національного університету садівництва

24 травня у музейній кімнаті Наукової бібліотеки відбувся круглий стіл, присвячений 175-й річниці Урядової постанови про відкриття Головного училища садівництва. Символічно, що захід відбувся у день народження першого директора училища Олександра фон Нордмана. У засіданні взяли участь співробітники Наукової бібліотеки, науковці й студенти факультету лісового і садово-паркового господарства, аспіранти. Враховуючи великий обсяг історичних подій та опрацьованих матеріалів, на засіданні обговорювався одеський період навчального закладу.

«Історія заснування аграрних навчальних закладів колишньої Російської імперії починається у першій половині XIX століття. Першим вищим навчальним закладом із садівництва було Головне училище садівництва, засноване у 1844 році в Одесі, а з переводом до Умані заклад отримав новий статус і назву – Уманське головне училище садівництва…». З архівної довідки розпочала свій виступ провідний бібліотекар і доглядач музейної кімнати Наталія Михайлова. Наталія Василівна розповіла про передумови заснування навчального закладу, про будівництво в Одеському ботанічному саду за проектом Джовані Скудієрі будівлі училища, про перших викладачів училища та перших його випускників.

З доповіддю про життєвий шлях професора О.Д. Нордмана виступила студентка 51 спм групи факультету лісового і садово-паркового господарства Марія Михайлова. Учасники круглого столу мали можливість познайомитись з родинним гербом Нордманів, з портретами вченого різних періодів життя та дізналися про ялицю, яка носить його ім’я.

Змістовною була доповідь бібліотекаря I категорії Оксани Борейчук про випускника училища 1855 року Михайла Міцуля. Відомий агроном став першим дослідником острова Сахалін у питаннях ведення сільського господарства.

Завідувач музею історії університету Оксана Свистун доповіла про наукову діяльність, численні експедиції, колекції, цікаві факти з життєвого й творчого шляху О.Д. Нордмана.

Про історичну та наукову цінність гербарію університету розповіла його куратор, кандидат сільськогосподарських наук Тетяна Мамчур. Доповідь Тетяни Василівни супроводжували яскраві й змістовні слайди.

Мультимедійний супровід заходу організував системний адміністратор Наукової бібліотеки Ігор Садовський.

Учасники круглого столу підтримали пропозицію Наталії Михайлової щодо проведення низки таких зібрань протягом наступних двох років, присвятивши їх ювілеям 2019 року – 175-річчю заснування Головного училища садівництва та 160-річчю перебування навчального закладу в Умані.

Ірина Гончаренко,
заступник директора Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії