+38 (04744) 4-69-87
Меню
Остання редакція: 23 травня 2017

Уманський НУС гостинно зустрів VII з’їзд Української Спілки Ірису

19 й 20 травня Уманський національний університет садівництва зустрічав учасників VII з’їзду Української Спілки Ірису, які прибули з різних куточків нашої країни.  Першочерговим завданням спілки є популяризація культури ірису в Україні, сприяння розвитку гібридизації та розповсюдження різних сортів вітчизняної селекції. Саме з цих міркувань щорічно проходить дане зібрання, на якому піднімаються до обговорення актуальні питання ірисівництва як в нашій країні, так і за кордоном.

Розпочався з’їзд з вітального слова проректора з наукової та інноваційної діяльності УНУС професора Віктора Карпенка. Від імені правління Української спілки ірису учасників з’їзду привітав заступник голови Юрій Буйдін.

Далі учасники з’їзду з цікавістю слухали доцента Світлану Мостов’як, яка доповіла про проблеми захисту ірисів від хвороб. Про найбільш поширених шкідників культури і заходи боротьби з ними доповіла доцент Ірина Кравець.

  

Досвідом популяризації та про науково-дослідну й просвітницьку роботу з ірисами з присутніми поділився Михайло Троїцький з м. Миколаєва.

Програма VII з’їзду була насиченою і різноманітною. На учасників чекало знайомство з історією університету в музеї історії УНУС. Завідувач музею Оксана Свистун розповіла про створення Головного училища садівництва в м. Одесі (1844 р.), переїзд до Умані у (1859 р.) та сьогодення одного з найстаріших Вишів нашої країни.

Далі відбулось знайомство з експозицією музейної кімнати Наукової бібліотеки. З цікавістю гості переглядали видання, в яких відображається багатовікова історія розведення ірисів у великих ботанічних садах і біля осель простого люду. Художня експозиція була представлена роботами місцевої майстрині вишивки Юлії Мельник і картиною аспірантки кафедри лісового господарства Валентини Мамчур, яку вона напередодні з’їзду подарувала музейній кімнаті. Із надбаннями музейної кімнати  гостей знайомила провідний бібліотекар Наталія Михайлова.

 

Історія залишає свій слід не тільки в книгах і малюнках. Науковий гербарій УНУС бере свій початок від Головного училища садівництва. Завідувач Наукового гербарію доцент Тетяна Мамчур представила учасникам з’їзду гербарні зразки рослин зібрані учнями, викладачами протягом 173-х років існування навчального закладу. Особливо цікавими для гостей стали гербарні зразки ірисів, зібрані відомими та маловідомими колекторами.

Екскурсія територією університету продовжилась на ботанічному розсаднику кафедри садово-паркового господарства, де була представлена ботанічна колекція лікарських рослин, дикорослих видів ірисів, цікаві рідкісні деревні та кущові породи, такі як  рододендрон, клокичка периста, магнолія, гінкго та ін. Колекції представили Тетяна Мамчур, Віктор Карпенко та Оксана Свистун.

Із теплично-оранжерейним комплексом університету, який має  більш як 200-річну історію та є потужною навчально-науковою базою, гостей познайомив професор Валентин Поліщук.

Особливий інтерес викликала колекція сортів Iris L. створена на базі теплично-оранжерейного комплексу в 2013 році під керівництвом професора Віктора Карпенка, яка нараховує більше 200 сортів вітчизняної та іноземної селекції. Куратор ірисарію Тетяна Мамчур та Віктор Карпенко ознайомили гостей з колекцією.

Перший день роботи з’їзду завершився відвідинами Національного дендропарку «Софіївка». Екскурсію провела досвідчений екскурсовод Наталія Андрієнко.

Другий день з’їзду розпочався зі знайомства гостей з історією міста Умань. Екскурсію «Наше місто – це наша гордість» провела Наталія Михайлова. В рамках заходу гості відвідали заповідник «Стара Умань», познайомились з «Таємничими підземеллями монастиря Василіанів», відвідали інші визначні місця.

 

Під час підведення підсумків роботи VII з’їзду Української спілки ірису учасники подякували організаторам та побажали подальшої плідної співпраці.

Оргкомітет –

Тетяна Мамчур,

Світлана Оратівська.

Наталія Михайлова,

Оксана Свистун.