16.09.2014 5419

Уманський національний університет садівництва в освітньому просторі з плодівництва: до 170-річчя від заснування

Підготовка в Умані висококваліфікованих садівників бере свої витоки з початку заснування Головного училища садівництва, а потім здійснювалась на факультеті плодоовочівництва і виноградарства (нині плодоовочівництва, екології і захисту рослин). За роки існування його закінчили понад шість тисяч спеціалістів із садівництва, які завжди відзначалися глибокими теоретичними знаннями та професійними вміннями.

Вагомий внесок у розвиток "уманської садівничої школи" зробили академіки В.В. Пашкевич, С.Х. Дука, В.В. Юрчишин, професори М.Ф. Любочка, М.М. Грюнер, Л.М. Ро, С.С. Рубін, М.М. Шкварук, Г.К. Карпенчук, С.Г. Власюк, А.О. Красноштан, А.О.Грицаєнко, А.К. Ольховська, В.Ф. Мойсейченко, Є.В. Просянніков; доценти І.Т. Авдєєв, О.С. Андрієнко, Г.В. Бабенко, А.О. Бондаренко, Л.С.Обіход, В.О.Осадчий, В.С.Цирта, А.М. Десятов, І.Ф. Краснощок, І.П. Лагойда, В.О. Ніколаєвський, Н.Є. Попова, С.П. Романщак, В.І. Суша, Б.С. Трохименко та інші.

Їхню справу, зокрема на кафедрі плодівництва і виноградарства, продовжують і розвивають професори В.В. Заморський, О.В. Мельник (завідувач кафедри), доценти В.В. Манзій, В.П. Майборода, Р.В. Яковенко, П.А. Головатий, старший викладач Р.М. Буцик, викладач Л.М. Слободяник, старший лаборант Л.А. Заїка, аспіранти й магістранти.

 

Навчально-методична діяльність у підготовці фахівців садівництва

За участю викладачів університету (Л.С. Обіход, Ю.В. Коларьков) створено стандарти освіти зі спеціальності "Плодоовочівництво і виноградарство" освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліст і магістр.

З ініціативи кафедри плодівництва і виноградарства (О.В.Мельник) створено нові типові програми навчальних дисциплін "Плодівництво", "Розсадництво", "Світові агротехнології у садівництві, овочівництві і виноградарстві" та інші.

З 1996 року в Уманському ДАУ О.В. Мельником уперше в Україні започатковано спеціальний навчальний курс "Високоінтенсивні технології у садівництві", який невдовзі трансформувався в частину загальнодержавного – "Світові технології садівництва і виноградарства", а в 2012 р. запропоновано навчальний курс для магістрів «Органічне садівництво». Вперше для спеціалістів і магістрів Л.С. Обіход розроблено спецкурс "Субтропічні плодові культури". Одним з основних посібників для лекцій і практичних занять студентів, а також елементом зворотного зв'язку з випускниками став заснований з участю УНУС журнал "Новини садівництва".

Випускники цільової аспірантури кафедри плодівництва і виноградарства працюють у закладах аграрної освіти І-ІV рівнів акредитації, зокрема В.В. Леус – деканом факультету в Харківському НАУ (до 2012 р.), С.І. Чебан – доцентом кафедри плодівництва та Б.С. Вишневський – викладачем Подільської ДАТА, Л.І. Чередниченко – доцентом Вінницького НАУ, Р.О. Васянін – викладачем Сумського НАУ та інші.

Проблема забезпечення садівничих господарств фахівцями, які володіють сучасними технологіями, останнім часом стала надзвичайно актуальною. Саме з цією метою з 2007 р. кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС апробує проект Мінагрополітики з удосконалення практичної підготовки фахівців-плодоводів на основі моніторингу передового світового досвіду і запитів вітчизняного виробництва.

З метою залучення до проекту громадськості з представників аграрних вищих навчальних закладів на базі УНУС створено експертно-консультативну групу викладачів плодівництва, проведено кілька всеукраїнських нарад і виїзних семінарів підвищення кваліфікації викладачів плодівництва аграрних ВНЗ, у тому числі за кордон. На конференції керівників спеціалізованих садівничих господарств, що відбулася на базі Кримської фруктової компанії, викладачі плодівництва ознайомилися з сучасними технологіями виробництва і зберігання плодів та взяли участь у розробці напрямів розвитку садівництва України на наступне десятиріччя.

На одній з всеукраїнських нарад Уманський НУС визначено базовим з підготовки аграріїв-садівників вищої кваліфікації. Проведено також нараду викладачів плодівництва ВНЗ України з представниками західноєвропейської садівничої освіти і практики, зокрема: Болонського університету, Кубанського агроуніверситету та директорів успішних садівничих підприємств Італії, Нідерландів і Польщі.

Розширені круглі столи з удосконалення технології вирощування плодових культур проведено за участі науковців Кишинівського агроуніверситету Молдови, польського Інституту садівництва, садівників-дорадників з Бельгії та Великобританії, учасники яких взяли участь у традиційних "уманських" міжнародних семінарах з інтенсивних технологій у садівництві – "Святі квітучої яблуні".

З метою підвищення кваліфікації викладачів плодівництва аграрних ВНЗ України за проектом удосконалення практичної підготовки проведено виїзні науково-практичні семінари в наукові центри і передові господарства Криму, Донецької, Запорізької, Миколаївської, Херсонської і Черкаської областей, а також у Варшавський аграрний університет, передові господарства західного регіону України та Польщі. На семінарах обговорено проблеми кадрового забезпечення садівничої галузі і результати координації Уманським НУС навчально-методичної роботи з підготовки сучасних фахівців в Україні.

За останні десятиріччя в університеті видані підручники з плодівництва і суміжних дисциплін (професори С.Г. Власюк, А.О. Грицаєнко, В.М. Найченко, Н.М. Осокіна, А.Ю. Токар, доценти А.О. Бондаренко, А.О. Опалко), навчальні посібники (професори Г.К. Карпенчук, П.Г. Копитко, А.П. Бутило, В.В. Заморський, Ю.П. Яновський та інші). За напрямом спеціальності підготовлено декілька монографій і збірників наукових праць, значна кількість рекомендацій для виробництва, опубліковано сотні наукових статей.

Фахівці університету беруть участь у випуску журналу "Новини садівництва", який є одним із джерел інформаційного забезпечення викладачів ВНЗ України, зокрема для занять з курсу "Світові технології садівництва і виноградарства". Цей журнал з 1993 р. є одним з перших і чи не єдиний періодичний фаховий журнал на теренах України, що висвітлює лише питання інтенсивного садівництва.

Редакцією всеукраїнського науково-виробничого журналу "Новини садівництва", співзасновником якого є Уманський НУС, систематизується сучасна зарубіжна література, з якою мають можливість знайомитись студенти. Журнал вже сам по собі став школою передового досвіду для значної кількості випускників УНУС, а також елементом зворотного зв’язку профільних кафедр університету з виробництвом.

У 2000–2003 та 2007–2014 рр. УНУС визнано базовим закладом для всеукраїнських та міжнародної олімпіад з плодоовочівництва та виноградарства. За результатами цих олімпіад уманські студенти, одержуючи звання призерів, постійно підтверджували високий теоретичний і практичний рівень отриманих в університеті знань.

Доцент П.А.Головатий веде практикум з літнього обрізування яблуні
Доцент П.А.Головатий веде практикум з літнього обрізування яблуні
Садівнича практика в Нідерландах за сприяння кафедри плодівництва
Садівнича практика в Нідерландах за сприяння кафедри плодівництва
На практиці зі збору врожаю в ННВВ УНУС
На практиці зі збору врожаю в ННВВ УНУС

За рейтингом міжнародної компанії «СКМ» і журналу «Фокус», розроблені кафедрою плодівництва і виноградарства (О.В. Мельник) програми «Вдосконалена практична підготовка спеціалістів-садівників» та «Ефективне промислове садівництво» увійшли в 25 кращих для вузів і роботодавців, а «Практикум з інтенсивного садівництва» – серед 25 провідних закордонних університетських програм в Україні.

Уманський НУС готує садівничі кадри з глибокими знаннями і практичними навичками. Уміння власними руками виконувати всі операції в саду і плодорозсаднику, парниках і теплицях, керувати технікою і володіти комп’ютером – таким є далеко не повний перелік професійних навичок, які успішно опановують випускники нашого навчального закладу.

На практиці здійснюється девіз перших вихованців Головного училища садівництва: «Університет є школою, де набута професія перетворюється в предмет сердечного захоплення, а праця стає насущною потребою людини». На сотнях і тисячах гектарах, у всіх кінцях України і близького зарубіжжя ростуть сади, закладені вихованцями навчального закладу з 170-річною історією – Уманського національного університету садівництва.

О.В.Мельник, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства