28.05.2013 6795

Участь Уманського НУС у Міжнародній виставці "АГРО- 2013"

   З 22 по 25 травня в Національному комплексі "Експоцентр України" проходила Міжнародна виставка "Агро–2013", на якій крупні компанії з виробництва сільськогосподарської техніки для сільгоспугідь (обробка, догляд, збирання, переробка), компанії та окремі виробники продукції зернових, технічних, плодових, ягідних, овочевих культур, тваринництво, рибна галузь було представили близько тисячі експонатів і наукових розробок. Упродовж виставки відбувалися численні конференції, семінари, наради, демонстраційні представлення техніки, майстер-класи тощо.

   Відкрив виставку Президент України Віктор Янукович, який коротко охарактеризував стан галузі та акцентував увагу на головних завданнях агропромислового виробництва та подальших перспективах розвитку.

   Експозиція Уманського національного університету садівництва була розміщена у павільйоні № 1 у розділі "Вищі навчальні заклади Міністерства аграрної політики та продовольства України". Основна концепція виставки – демонстрація навчально-науково-практичних основ з підготовки кваліфікованих фахівців вищої категорії для агропромислового комплексу України.

   Свої експонати надали ряд кафедр та підрозділів університету: Наукова бібліотека – видання для опанування різними галузями аграрних знань, що підготовлені викладачами та науковцями університету; кафедри плодівництва і виноградарства, овочівництва і навчально-науково-виробничий відділ – плоди, ягоди, овочі, розсаду; кафедра генетики, селекції рослин та біотехнології – оздоровлені рослини, вирощені за допомогою мікроклонального розмноження за системою "in-vitro"; кафедра технології зберігання і переробки плодів та овочів – зразки овочевих та плодових консервів, сухофрукти, плодово-ягідні вина, що отримали нагороди на спеціалізованих виставках з виноробства тощо. Приймальна комісія надала інформаційний матеріал для знайомства з умовами вступу та навчання в Уманському НУС.

   У роботі виставки взяли участь представники адміністрації університету на чолі з ректором, професором Оленою Непочатенко.

   Для переймання досвіду та інформаційного ознайомлення з галуззю агропромислового виробництва та науки до Києва прибула делегація студентів та викладачів університету. На головній експозиції Департаменту освіти Мінагрополітики та продовольства викладачами кафедри плодівництва і виноградарства Петром Головатим та Романом Буциком був проведений майстер-клас із вирощування та догляду саджанців яблуні, починаючи з розсадника до посадки та утримання в саду.

   За ряд успішних проектів науково-інноваційного та навчального спрямування університет отримав п’ять золотих медалей та близько 20 дипломів і подяк.

   Міністр Мінагрополітики та продовольства України Микола Присяжнюк мав нагоду оглянути виставку вищих навчальних закладів. Він зазначив, що аграрна освіта є базою для подальшого успішного розвитку галузі. Виставка "Агро-2013" є підтвердженням великого потенціалу вітчизняного аграрного сектору, можливостей України як європейської житниці та країни, де живуть працьовиті люди. Агропромисловий комплекс України є не тільки найбільшою, але й однією з найважливіших галузей національної економіки.

   За словами Міністра "... виставка стала одним із найавторитетніших загальнодержавних заходів у агропромисловому комплексі, який привертає все більшу увагу вітчизняних і зарубіжних учасників". Тож участь у таких виставках для нашого закладу є важливою і почесною місією.

Олександр Бурляй, завідувач наукового відділу,

Лариса Цимбровська, учасник виставки