16.11.2018 4724

Толерантність – привілей сильних і розумних

Міжнародний День толерантності в Україні став набувати широкої популярності. Свято, яке відзначається 16 листопада в усьому світі, запроваджене у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. Ухвалена цього дня Декларація принципів терпимості трактує рівність усіх людей, незалежно від їх віросповідання, етносу та кольору шкіри. Дані положення закріпили у Загальній декларації прав людини, яка проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду та покарання за нього.

Абсолютно кожен громадянин величезного суспільства, а особливо викладачі-освітяни, які своїм прикладом показують поколінню, що стане гідною зміною нам, наголошують: ми несемо велику відповідальність за те, що відбувається навколо і що чекає нас у майбутньому, адже, навчаючи молодь, варто вчити не просто бути «такими як всі», а, поважаючи інших, висловлювати свою точку зору та відстоювати власну позицію.

Слід знати, що узгодженість різних інтересів і поглядів за умовами терпимості здійснюється без тиску й образ. Терпимість між різними політичними системами, культурами, світоглядами, окремими особами є необхідною умовою на шляху процвітання людства, тож толерантність стає однією з умов гармонійних відносин у суспільстві.

Зі святом вас, шановні колеги та студенти! Всіх чеснот вам, які роблять можливим досягнути взаєморозумінь з людьми мирним безконфліктним шляхом, і пам’ятайте: толерантність – привілей сильних і розумних.

Ректорат

Профком