02.10.2018 4852

Тиждень туризму в Уманському НУС: як це було

Туризм – сфера життя, яка втягує у свою орбіту мільйони людей, багато галузей економіки, сприяє міжнародним обмінам і людським контактам. Це діяльність, яка збагачує як країну, відкриваючи перед світом унікальні природні багатства, самобутність історії, культури, народних звичаїв і традицій, так і людей – формуючи гармонійно розвиненого громадянина своєї країни.

День, а тим паче – тиждень туризму, – це свято всіх, хто хоч раз у житті відчув себе мандрівником, вибираючись з щоденної буденної суєти в ліс або на поле, на берег річки чи озера, на море чи курорт, а також в інші місця, на які так багата наша улюблена країна. Пізнаючи своє місто, свою країну і весь світ, ми отримуємо масу незвіданих раніше вражень, знайомимося з новими людьми, культурами, традиціями, мовами… І все це робить наше життя багатшим, цікавішим і змістовнішим.

За ініціативи Всесвітньої туристичної організації при ООН, індустрія туризму щорічно, починаючи з 1979 року, 27 вересня відзначає Всесвітній День туризму. Тема цьогорічного Дня туризму – «Туризм і цифрове перетворення» – наголошує на досягненнях у сфері цифрових технологій, що значною мірою змінили нашу епоху та поведінку, і, як наслідок, – спосіб відпочинку та туризму.

Вже традиційним стало святкування Всесвітнього Дня туризму кафедрою туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС. Згідно програми заходів, святкували цілий тиждень.

Все розпочалося у понеділок 24 вересня зі святкової фотозони «Подорож у мрію», де всі охочі могли зробити яскраві та незабутні фотографії. Крім того, студенти-першокурсники порадували глядачів креативним флешмобом «Tourism forever».

Флешмоб Tourism forever
Флешмоб Tourism forever

25 вересня активний інтерес у студентів викликала інтелектуально-розважальна гра «Туристична Україна», яка познайомила молодь з популярними та визначними пам’ятками України – старовинними замками, фортецями і палацами. Адже Україна – край, де пам’яток стільки, що вистачить не на один рік мандрівок. Тож не обов’язково їхати за кордон, аби побачити щось нове та відпочити з комфортом. В Україні є свої унікальні місця, які вражають масштабами і красою. Вони оповиті легендами і таємницями, які історики досі намагаються розгадати. Тут можна відновити сили, зробити гарні фото на пам'ять та знову закохатися. Адже буденність нашого життя підсилює прагнення до мандрів. Що й не дивно, тому що саме змінюючи обставини, отримуючи нові враження від побаченого, ми по-іншому сприймаємо цей яскравий, самобутній світ, що нас оточує.

 

Інтелектуально-розважальна гра Туристична Україна
Інтелектуально-розважальна гра Туристична Україна
Інтелектуально- розважальна гра Туристична Україна
Інтелектуально- розважальна гра Туристична Україна

Здолавши сотні кілометрів по території нашої країни під час гри, учасники зібрали безліч цікавого матеріалу про головні туристичні принади нашого краю. Тож ця інтелектуально-розважальна гра надихнула всіх, хто любить та цікавиться Україною, на власну подорож.

Пізнавальними для студентів спеціальності 242 «Туризм» були туристичні змагання «Кращий туризмознавець», під час яких вони показали свої знання з країнознавства, картознавства та туристичних пам’яток світу. Під час даних заходів студенти проявили кмітливість та активність, що допомогло досягти поставлених завдань.

Учасники змагань Кращий туризмознавець
Учасники змагань Кращий туризмознавець

У номінаціях «Картознавець» та «Знавець столиць світу»  переможцем став студент 41-тм групи Андрій Сьомін, а в номінації «Знавець туристичних пам’яток світу»  – студент 41-тм групи Роман Уманський.

26 вересня для студентів першого курсу спеціальностей «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа» студентами-магістрантами було проведено туристичний квест «Подорожуємо країнами світу», під час якого учасники виконували теоретичні та практичні завдання, розробляли туристичний маршрут на карті України та вирішували методом «мозкового штурму» туристичну проблему.

Туристичний квест Подорожуємо країнами світу
Туристичний квест Подорожуємо країнами світу
Туристичний квест Подорожуємо країнами світу
Туристичний квест Подорожуємо країнами світу
Туристичний квест Подорожуємо країнами світу
Туристичний квест Подорожуємо країнами світу

Кульмінацією тижневого свята туризму 27 вересня став захоплюючий галявник «Forest tourism» у Білогрудівському лісі, участь в якому взяли студенти факультету менеджменту зі своїми кураторами.

Молодь брала активну участь у різноманітних туристичних конкурсах, проявляла себе у спортивних змаганнях та отримувала нагороди за участь у різноманітних заходах, що проходили в рамках тижня туризму.

Галявник Forest tourism
Галявник Forest tourism
Галявник Forest tourism
Галявник Forest tourism
Галявник Forest tourism
Галявник Forest tourism

Традиційний похід студентів у ліс – це знайомство та передача досвіду від старших курсів молодшим, спілкування з викладачами у неформальній атмосфері. Особливістю такого походу була посвята студентів-першокурсників спеціальності «Туризм» у туристи, під час якої вони урочисто дали клятву не розлучатися до старості з рюкзаком, наметом, ложкою і мискою та змінити комп'ютерну залежність на гірничо-туристичну.

Особливе захоплення присутніх викликав квест, який був розроблений студентами третього курсу для першокурсників.

Туристичний квест
Туристичний квест
Туристичний квест
Туристичний квест

Крім того, під час походу студенти освоїли практичні навички організації і проведення походу, забезпечення безпеки у поході, розподілу обов’язків між учасниками, а також навчилися правильно та безпечно розпалювати багаття, готувати їжу на вогнищі у казанках, дізналися про особливості харчування у поході, норми продуктів харчування, їх пакування, транспортування та збереження в умовах походу.

Приготування їжі на вогнищі
Приготування їжі на вогнищі
Приготування їжі на вогнищі
Приготування їжі на вогнищі

Насичена програма не давала студентам сумувати, кожен був задіяний та брав активну участь у різноманітних заходах. Були проведені цікаві спортивні естафети та змагання. У конкурсах юнаки і дівчата демонстрували спритність у подоланні дистанції, бігу у мішках, віджиманні, а також командний дух у перетягуванні канату. У кожної команди були групи підтримки, які додавали сили під час змагань, всі мали змогу продемонструвати власні таланти та здібності.

Спортивні змагання (віджимання)
Спортивні змагання (віджимання)
Спортивні змагання (біг у мішках)
Спортивні змагання (біг у мішках)
Спортивні змагання (естафета)
Спортивні змагання (естафета)

Не зважаючи на запеклі баталії на спортивному майданчику, свято пройшло в емоційній дружній атмосфері. Ще довго студенти весело обговорювали свої вдалі і не дуже старти, знайомилися та спілкувалися. Вболівальники активно підтримували своїх учасників,тож оплески та гучні вигуки не стихали протягом усіх конкурсів.

Також 27 вересня на території ДІАЗ «Стара Умань» відбувся туристичний ярмарок Західної Черкащини за ініціативи благодійного фонду «Uman Tomorrow», в якому кафедра туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університету садівництва брала безпосередню участь, представляючи загалу наукові досягнення та надбання.

Виставка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС
Виставка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС
Учасники виставки з головою благодійного фонду Uman Tomorrow Олександром Файніним
Учасники виставки з головою благодійного фонду Uman Tomorrow Олександром Файніним

Ярмарок пройшов не лише яскраво, але й пізнавально: відбувся круглий стіл з розвитку туризму на Черкащині, під час якого участь в обговоренні проблем у галузі туризму та гостинності, підготовки фахівців сфери обслуговування взяла завідувач кафедри, професор Людмила Транченко.

Круглий стіл з розвитку туризму на Черкащині
Круглий стіл з розвитку туризму на Черкащині

Завершальним заходом у рамках святкування Всесвітнього дня туризму 28 вересня був гастрономічний тур. Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи була запрошена на дегустацію вина відомого сомельє та винороба Ігоря Максименка.

Метою заходу була популяризація культури пиття. Адже правильно пити вино – справжнє мистецтво, яке потребує навчання та практики. Крім того, дегустація вина потребує не лише дотримання певних правил, а й наявності досвіду у дегустатора, яким і володіє Ігор Максименко.

Дегустація розпочалася з легкого білого сухого вина, а завершилася – солодкими (десертними) винами. Було представлено 6 видів чудових українських вин і 5 з них – власного виробництва. Сомельє поділився декількома цікавими фактами з історії промислу. Під час дегустації учасники дійства оцінювали вино за кольором, ароматом і смаком, а наприкінці описували своє загальне враження. Це була чудова зустріч і нові знайомства.

Тиждень туризму в Уманському НУС пролетів на одному подиху, студенти отримали гарні емоції і приємні враження, відкрили для себе багато нового та цікавого. Ми щиро віримо, що така гарна традиція буде продовжуватися й надалі, адже вона не лише долучає молодь до здорового способу життя, а й піднімає колективний дух та дозволяє зблизити студентів один з одним, відкриває нові таланти та можливості кожного з нас.

А всім туристам бажаємо яскравих вражень, цікавих зустрічей і відкриттів, нових незвіданих маршрутів та успішного втілення в життя всіх планів і задумів. Нехай ваш компас долі завжди вказує на благополуччя та успіх!

Колектив кафедри туризму та готельно-ресторанної справи