19.08.2013 5595

Студентський конкурс „Кращий окулірувальник – 2013”

Щорічно, в першій половині серпня, студенти другого курсу факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського НУС під час навчальної практики набувають фахової підготовки з окулірування підщеп плодових культур. Підсумком такого навчання є проведення змагань серед кращих окулірувальників.

Не став виключенням і поточний рік. Традиційно конкурс проводився в плодовому розсаднику навчально-наукового виробничого відділу університету. До складу жюрі ввійшли заступник декана факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Яковенко Р.В., доценти кафедри плодівництва і виноградарства Манзій В.В., Трохимчук В.А.; старший викладач Буцик Р.М.; аспіранти Чаплоуцький А.М. і Терещенко М.М. Серед конкурсантів ‑ студенти 21-п і 22-п груп факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин.

Журі та учасники конкурсу „Кращий окулірувальник – 2013”
Журі та учасники конкурсу „Кращий окулірувальник – 2013”

 Організаторами конкурсу ‑ кафедрою плодівництва і виноградарства – були розроблені умови його проведення та критерії оцінювання учасників. За умовами конкурс проводиться в два етапи. Під час першого етапу оцінюється техніка виконання окулірування, під час другого ‑ визначається приживлюваність заокульованих вічок.

Тож перший етап змагань розпочався з реєстрації і шифрування учасників. Отримавши інструмент та живці, конкурсанти активно розпочали виконання завданння. Майстерність кожного з учасників жюрі оцінювало за такими показниками як підготовка підщепи, виконання зрізу на підщепі і зрізування щитка на живці, об’язування місця окулірування, навики володіння ножем.

Оцінювання членами жюрі конкурсантів під час проведення окулірування
Оцінювання членами жюрі конкурсантів під час проведення окулірування
 

Отримавши результати приживання окулірувань (ІІ етап) і підсумувавши набрані бали загалом за конкурс буде визначено переможців.

 Старший викладач кафедри плодівництва і виноградарства Буцик Р.М.