22.10.2014 5758

Шляхами мужності і слави

Однією із жахливих сторінок ХХ століття є Друга світова війна 1939-1945 рр., яка торкнулася і нашої країни. Саме під час цієї війни розпочалось довге і криваве протистояння наших співвітчизників за визволення нашої держави. Тяжкий шлях визволення України тривав з 1942 до 1944 рр., попри гіркоту поразок ми вирвали перемогу у ворога, звільнивши нашу державу.

 Саме цим подіям була присвячена виховна година «Шляхами мужності і слави», яку підготували і провели працівники Наукової бібліотеки спільно зі  студентами 22-е групи факультету економіки і підприємництва (куратор Л.А. Пархоменко).

Про ті події розповіли студенти та бібліотекар Ірина Козлова, а саме, що по українській землі двічі пройшла руйнівна кривава хвиля, 250 українських сіл були стерті з лиця землі, спалені на попіл окупантами. Перемога була одна на всіх, і ніхто не постояв за ціною. Для України ця ціна вимірювалася приблизно від 8 до 10 млн. людських життів, колосальні суми втрат економічного характеру.

За час окупації України 1941- 1944 років гітлерівці знищили більш як 5 млн. чоловік; 2,4 млн. вивезли на роботу в Германію. У роки війни загинув кожний шостий житель України.

 Довгою дорогою війни йшли солдати до Перемоги.

Воєнні дії були скрізь. Йшли захищати свою Вітчизну, свободу та право на своє незалежне майбутнє чоловіки, жінки та діти.

Близько 2,5 млн. воїнів – українців нагороджені орденами і медалями, більше 2 млн. – відзначені званням Героя Радянського Союзу.

Шляхами мужності і слави
Шляхами мужності і слави
Шляхами мужності і слави
Шляхами мужності і слави
Шляхами мужності і слави
Шляхами мужності і слави

У заключному слові Світлана Нижник та Людмила Пархоменко наголосили, що Україна не переможна, а внесок українського народу за перемогу над фашизмом неоціненний. Подвиги воїнів, народних ополченців, партизанів і підпільників назавжди збережуться в пам’яті нащадків.

Лідія Кецкало та Ірина Козлова,

бібліотекарі Наукової бібліотеки