22.06.2016 4709

Разом переможемо!

Закінчилася благодійна акція «Подаруй книгу захисникові України» в Уманському національному університеті садівництва, ініціаторами та організаторами якої виступив місцевий осередок Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та Уманський центральний волонтерський штаб «Разом» в особі його активного члена Лариси Фицик.

Небайдужі до долі захисників України викладачі й студенти зібрали понад півтори сотні книг на різні смаки та уподобання, які прийдуть в гарячі точки військового протистояння з російським агресором та його найманцями, у військові шпиталі. Відтак воїни Вітчизни матимуть можливість глибше пізнати минуле рідного народу, заглибившись в історичні праці М. Грушевського, Д. Дорошенка, І. Крип’якевича, Н. Полонської-Василенко, О. Субтельного, Д. Яворницького та інших дослідників. Реалізації цього прагнення також посприяють художньо-історичні романи й повісті П. Куліша, Ю. Мушкетика, Р. Іваничука. Складні та часом суперечливі політичні перебіги сьогодення допоможе з’ясувати публіцистика Є. Сверстюка, Ю. Щербака, В. Шовкошитного. Знайдуть своїх шанувальників твори пригодницького, детективного і любовного жанрів. Спраглі поетичного слова потамують свою жагу не тільки творами Великого Тараса, але й гідними його заповітів поезіями сучасників, зокрема й авторів, якими є викладачі та колишні студенти нашого навчального закладу – І. Чучмій та Г. Шевченко. Значним доробком вітчизняних і зарубіжних авторів представлена й тематика, покликана розвивати християнські філософсько-світоглядні орієнтири та національні і загальнолюдські цінності особистості.

Разом переможемо!
Разом переможемо!
Разом переможемо!
Разом переможемо!

Єдине, чого немає серед подарунків просвітян (книг), –  це творів, які зумовлюють жорстокість, насильство та пропаганду. Відсутність яких і відрізняє незалежну проєвропейську Україну від путінсько-гундяєвської Росії у ставленні до інших народів. Відповідна різниця й між українським бійцем-захисником та московським вояком-окупантом. Адже найпершим завданням патріотичного заходу було і залишається надати воїнам-захисникам моральну підтримку.

Проведена без найменшого адміністративного впливу патріотична альтруїстична акція стала дієвим засобом самореалізації і самоідентифікації для колективу університету. В позитиві цих координат найбільшої вдячності варті факультет плодівництва, екології і захисту рослин та особисто декан Сергій Щетина, кафедра соціально-гуманітарних і правових дисциплін, зокрема – доцент Валентин Доморослий та завідувач кабінетом Лариса Редько.

 

Відтак назва Уманського центрального волонтерського штабу «Разом» не декларативно, а конкретною справою об’єднала волонтерів, викладацько-студентську спільноту та захисників України у спільному прагненні звільнити нашу українську землю від російського окупанта та його зомбованих збанкрутілими ідеями «русского міра» доморощених поплічників.

Разом переможемо!

Іван Пахольчук, голова осередку Уманського НУС Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка