16.07.2015 4651

Професія для вмілих, чесних, мудрих і порядних

Вони справжні знавці діла, справ не мають другорядних.

Найточніші в світі люди, на їх думку всі зважають.

Як сказали – так і буде! Бо бухгалтера всі знають.

 

Щорічно 16 липня в Україні святкують День бухгалтера. Започатковано було це свято прийняттям 16 липня 1999 року Закону України № 996-XIV «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», який визначив правові основи регулювання, організації, проведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності в Україні.

До 2004 року федерація аудиторів і бухгалтерів неофіційно святкувала День бухгалтера. 18 липня 2004 року Президент України видав наказ №662/2004, в якому було офіціально встановлено відзначення Дня бухгалтера 16 липня.

Зайве говорити, що професія бухгалтера є однією з найдавніших, а також однією з найпрестижніших в країнах з розвинутою економікою. Слово «бухгалтер» прийшло до нас з німецької мови разом з реформами Петра І і в  перекладі означає «книговодій». Зокрема, у німецькій мова термін «бухгалтер» поєднує два слова: das Buch (книга) і halten (тримати).

У минулі роки при слові «бухгалтер» в уяві поставав образ нецікавого чоловіка в окулярах і традиційних нарукавниках. Сучасний бухгалтер, аудитор – це високоінтелектуальна людина, знаюча, цілеспрямована, порядна. Це професія здібних, порядних і чесних людей. Саме на цю рису звертають увагу далекі від бухгалтерії люди.

Робота з фінансовими документами та ведення бухгалтерії віднімає колосальну кількість сил і часу. Іноді, особливо в кінці місяця, кварталу, року, у фінансових відділах часто виникає підвищена напруга. Проте в році існують особливі дні, в які всі ми маємо прекрасну можливість оцінити і висловити свою вдячність тим, хто займається цією нелегкою працею.

Професія бухгалтера шанована в багатьох країнах. Про її престиж свідчить також і наявність Міжнародного дня бухгалтера, який відзначається 10-го листопада. Поряд з цим існують навіть регіональні святкові Дні бухгалтера, які встановлюються державними установами в деяких областях на місцевому рівні. Все це зовсім не ажіотаж, що виник на хвилі сучасного розвитку та економічного прогресу, адже основні управлінські завдання бухгалтерського обліку – це збір і обробка достовірної і максимально повної інформації про діяльність опікуваного господарюючого суб’єкта, що, в свою чергу, переслідує не тільки ведення правильної податкової звітності та здійснення фінансового контролю, а й є життєво необхідним для прийняття рішень, заснованих на економічному аналізі цих даних. Наскільки ці рішення будуть вірними, настільки господарюючий суб’єкт буде почувати себе впевнено і спокійно не тільки сьогодні, а й в найближчій перспективі, настільки його діяльність буде успішною і приносити користь йому, його співробітникам і клієнтам. І не лише з фінансової точки зору, але й із соціальної. А ключовою ланкою всього цього є наш невтомний бухгалтер, в День якого ми обов’язково поспішимо висловити йому свою глибоку вдячність.

Наразі в читальній залі № 2 діє виставка «Автоматизація бухгалтерського обліку», яка присвячена Дню бухгалтера. Співробітники бібліотеки вітають з професійним святом працівників бухгалтерського обліку.

Шановні бухгалтери! Прийміть же щиру вдячність за вашу щоденну сумлінну працю і вірність професійному обов’язку. Бажаємо вам, вашим родинам міцного здоров’я, щастя, благополуччя, невичерпних сил та наснаги.

Віра Побережець, провідний бібліотекар Наукової бібліотеки