23.08.2015 8346

Практична допомога садівникам ННВВ університету

На прохання провідного агронома садівничого підрозділу навчально–науково–виробничого відділу Уманського НУС Галини Гавінської кафедрою плодівництва і виноградарства визначено строк збирання яблук сорту Слава Переможцям та груші сорту Оксамит.

Показник деградації крохмалю за йод–крохмальною пробою, що досі залишається основним експрес–методом встановлення готовності плодів до збирання в умовах виробництва, визначено за десятибальною шкалою французького дорадницького центру CTIFL. Шкала свого часу надана кафедрі плодівництва і виноградарства (професор Мельник О.В.) фірмою «Agrofresh» для виконання досліджень з післязбиральної обробки плодів інгібітором етилену.

Шкала CTIFL для йод-крохмальної проби
Шкала CTIFL для йод-крохмальної проби

Послідовність визначення наступна. Для аналізу відбирають однорідну пробу плодів у кількості не менше 20 штук. Кожен плід розрізають упоперек в місці найбільшого діаметру і занурюють у спеціальний водний розчин з кристалічним йодом та йодидом калію. В результаті реакції йоду на крохмаль, через деякий час на зрізі проявляється синє забарвлення, інтенсивність якого свідчить про ступінь стиглості плоду.

Людмила Худік готує плоди до аналізу
Людмила Худік готує плоди до аналізу
Розрізаний упоперек плід вмочують у водний розчин йоду
Розрізаний упоперек плід вмочують у водний розчин йоду
За певний час проявляється характерне забарвлення
За певний час проявляється характерне забарвлення

Людмила Худік, науковий співробітник кафедри плодівництва і виноградарства