29.01.2018 4269

Пам’яті перших Янголів-Охоронців України…

Українці завжди були мирною та волелюбною нацією, яка прагнула створити власну незалежну державу. Та завжди на перешкоді цим світлим прагненням ставала сила, що приносила на нашу землю страждання та знищення.

Своєрідним символом усіх подій і перипетій долі української державності можна вважати трагічний бій під Крутами, якому цьогоріч минає 100 років.

29 січня 1918 року на 130-му кілометрі північно-східного напрямку від Києва, біля залізничної станції Крути у нерівному двобої зійшлися дві сили: загін  із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», які боронили молоду Українську народну Республіку, та 4-тисячний підрозділ російської окупаційної Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова.

Це був не просто нерівний бій: молоді курсанти, символізуючи молоду українську державу, відважно і затято вступили у наперед програшний бій з досвідченими і жорстокими вояками. Українці билися несамовито й самовіддано, боронячи з останніх сил рідну землю, відстоюючи споконвічну мрію та право на власну державу. Особливо вражала сучасників відвага молодих курсантів, які поклали власне життя на жертовник боротьби за українську державу…

На Аскольдовій могилі

Поховали їх —

Тридцять мучнів українців.

Славних, молодих...

На Аскольдовій могилі

Український цвіт! —

По кривавій по дорозі

Нам іти у світ.

На кого посміла знятись

Зрадника рука? —

Квітне сонце, грає вітер

 І Дніпро-ріка...

На кого завзявся Каїн?

Боже, покарай! —

Понад все вони любили

Свій коханий край.

Вмерли в Новім Заповіті

З славою святих. —

На Аскольдовій могилі

Поховали їх.

(П. Тичина)

Подвиг молодих українців пройшов крізь століття, подолав терни радянської цензури, вижив у гирлі голодоморів і війн. Вони назавжди залишаться символом відваги, віри в обрані ідеали. Вони – натхненники сучасних українців у боротьбі за суверенітет і незалежність нашої держави. І, можливо, саме вони ті перші янголи неоголошеної Небесної Сотні захисників України…

Прес-центр Уманського НУС