16.01.2013 6472

Освітнє стажування у США аспірантів та викладачів УНУС

Уманський НУС має можливість на безкоштовній основі проводити стажування аспірантів та викладачів закордоном. Є ряд програм для проведення стажування у начальних закладах різних країн світу. Однією з таких програм є FEP (Faculty Exchange Program) – це програма обміну педагогічним досвідом для викладачів аграрних вузів економічних спеціальностей, що фінансується Міністерством сільського господарства США. Її було започатковано ще в 1994 р.

В 2012 р. викладач кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності Зборовська Юлія та декілька викладачів аграрних вузів України мали можливість пройти стажування в Університеті штату Колорадо. У 2011 р. у даній програмі взяв участь аспірант цієї ж кафедри Франчук Василь.

Освітнє стажування у США аспірантів та викладачів УНУС
Освітнє стажування у США аспірантів та викладачів УНУС

Стажування в Університеті штату Колорадо дозволяє перейняти досвід організації системи вищої освіти в США та порівняти їх з національними; прогресивні методи навчання студентів, а також досвід дистанційної освіти; дослідити аграрну сферу, механізм її регулювання та інфраструктуру аграрного ринку США.

Програма включає в себе цікаві лекції в Міністерстві сільського господарства США про статистичну систему, економіку, менеджмент та маркетинг аграрних підприємств країни, державне регулювання сільського господарства.

Університет штату Колорадо володіє потужною матеріально-технічною базою для забезпеченням освітнього процесу та науково-дослідної діяльності й вважається одним із найкращих в США, серед тих, що спеціалізуються на сільському господарстві та аграрній економіці. У 2012 р. у ньому навчалося майже 30000 студентів,  70 % з яких  мали гранти в фінансуванні їх освіти. При цьому більшість з них  є жителями штату, оскільки освіта для нерезидентів – значно дорожча, ніж для резидентів. Студенти мають можливість вчитися за допомогою електронних книг, виконувати завдання та працювати з викладачами online.

В рамках програми відбувалися поїздки на великі сільськогосподарські та переробні підприємства, фермерські господарства, фінансові установи, дорадчі служби штатів Колорадо, Арізона, Невада, Каліфорнія. Учасники стажування спостерігали безпосередньо виробничий процес, ознайомилися із прогресивними технологіями ведення сільського господарства в США. Вражаючою була поїздка на ферму, що спеціалізується на вирощуванні артишоку, адже в Україні цим не займаються.  Її частка на ринку США становить 75 % серед усіх господарств такого профілю.

Це був корисний досвід для удосконалення методів навчання студентів та застосування їх у практичній діяльності.

Освітнє стажування у США аспірантів та викладачів УНУС
Освітнє стажування у США аспірантів та викладачів УНУС

 

Автор: доцент кафедри менеджменту ЗЕД

Уманського НУС Тимчук С.В.