29.01.2016 6627

Новітня професія з віковим минулим

КОРОТКО ПРО ПРОФЕСІЮ

Земля – найбільше багатство нашої країни. І дбати про землю повинен не хто інший, окрім як висококваліфікований фахівець, який володіє широкими знаннями про земельне право, управління земельними ресурсами, земельний кадастр та землевпорядкування. Саме такими є землевпорядники, попит на яких на ринку праці неупинно зростає.

Геодезія. Новітня професія з віковим минулим
Геодезія. Новітня професія з віковим минулим

ЗЕМЛЕВПОРЯДНИК СЬОГОДНІ

Професія землевпорядника дає можливість подорожувати та кожного дня дізнаватись щось нове, адже спеціалісти цієї галузі мають змогу працювати в обласних, районних та міських управліннях і відділах земельних ресурсів; бюро технічної інвентаризації; відділах архітектури та містобудування; агентствах з оцінки нерухомості; відділах фонду держмайна, обласних та районних відділах юстиції; сільських, селищних, міських та районних радах; держадміністраціях та їх підрозділах; податковій службі. А найголовніше, що з кожним днем дана професія стає все більш популярною та перспективною. Середня заробітна плата землевпорядника, в Україні сьогодні 3 000 – 4 500 грн .

Особливістю є те, що в роботі землевпорядника багато конкретики, тому працівник повинен бути дуже уважним та відповідальним, володіти чіткими знаннями у сфері природокористування та природоохорони. Проте це все ж таки надзвичайно цікава, творча та багатогранна професія.

 

ПРО ПРОФЕСІЮ КАРТОГРАФА

Картографія – це наука, що вивчає теорію, методику та технічні прийоми створення і використання географічних (плоских, рельєфних, об'ємних) карт і глобусів. В епоху Великих географічних відкриттів картографія досягла піку свого розвитку. Здавалося б, з того часу Земля повністю досліджена, і «білих плям» на карті нашої планети не залишилося. Але об'єктом картографії є не тільки карти і глобуси земної поверхні, але і карти небесних тіл, зоряного неба і Всесвіту. До того ж, зараз у світі відбуваються глобальні зміни клімату, у зв'язку з чим професія картографа набула неймовірної актуальності, перспективності та затребуваності.

 

КАРТОГРАФ СЬОГОДНІ

Картограф – одна з найстаровинніших професій, яка невтомно йде в ногу з прогресом. Крім класичної географічної, картографи в наші дні створюють геологічні, зоологічні, кліматологічні, історичні, етнографічні, економічні, історичні , військові та космічні карти. Професія картографа вимагає від працівника таких якостей як: хороший зір, відповідальність, хороша орієнтація на місцевості, посидючість. Заробітна плата картографа сьогодні – понад 6 000 грн.

 

ГЕОДЕЗИСТ – ХТО ВІН?

З давніх-давен людство цікавило питання розміру та форми землі. Відповіді на ці запитання може сповна дати така наука як «Геодезія». Вона вивчає методи визначення фігури і розмірів Землі, зображення земної поверхні  на  планах  і картах, точні  виміри  місцевості, пов'язані з розв'язанням різних наукових і практичних завдань  Перші так звані «геодезичні журнали» були зафіксовані в 7 ст. до н. е. у Вавилоні і Ассирії. В той час розрахунки були складені на глиняних дощечка на яких була складена карта місцевості. Особливої популярності професія геодезиста набула наприкінці ХХ століття.

 

ПРОФЕСІЯ СЬОГОДНІ

Геодезист - фахівець з вищою освітою, що виконує роботи зі спостереженнями за деформаціями будівель і споруд, топографо-геодезичні, вишукувальні, проектувальні роботи, а також відповідальний за виконавчу документацію. Заробітна плата геодезиста складає від 8 000 грн. Серед перспектив працевлаштування: будівництво, складання карт, рішення питань по навігації, державні та приватні структури.

 

ДЕ ЗДОБУТИ ЯКІСНУ ОСВІТУ?

Отримати висококваліфіковану підготовку та глибокі знання за напрямом підготовки «Геодезія, картографія та землеустрій» можна в Уманському національному університеті садівництва, де до послуг студентів потужна матеріально-технічна база, висококваліфіковані викладачі, дружня студентська атмосфера.