09.11.2017 6859

Наша мова – наш скарб

9 листопада – День української писемності та мови. І в Уманському національному університеті садівництва традиційно відзначають дане свято низкою тематичних заходів. Одним з них незмінно є написання Всеукраїнського диктанту національної єдності.

Цьогорічний, сімнадцятий Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, крім України, писали в Латвії, Литві, Португалії, Словаччині, Румунії, Казахстані, Китаї, Аргентині, США та Канаді. Уманський НУС, як завжди, не лишився осторонь і завзято працював над написанням диктанту налаштувавшись на хвилю організаторів події – Українського радіо. І справжнім надбанням та гордістю є те, що ідея прижилася на рідній землі і набуває величезної популярності як на території держави, так і за кордоном. Дана акція є певним соціальним проектом і має на меті не лише перевірку знань з української мови, а й передбачає взаємодію особистостей різних соціальних груп і вікових категорій та популяризацію української мови не лише на території України, а й за її межами.

«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування.»

День української писемності та мови як державне свято було започатковано Указом Президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Мова – найбільший скарб будь-якого народу. Віками виплекана, вона з любов’ю передавалася з покоління в покоління, вдосконалюючись та набуваючи цінності, формуючись та загартовуючись. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.

Написання радіодиктанту стало традиційним флешмобом для студентів і викладачів Уманського НУС. Цього разу вони зібралися в 170 аудиторіїї і впевнено та старанно, слово за словом, речення за реченням, нотували рядки, які доносили до присутніх радіохвилі UA-1. Аудиторія була переповнена бажаючими написати диктант, і вже об 11.50 вільних місць в аудиторії не залишилось. Серед активістів – як студенти, так і викладачі. Гарний настрій та затишну атмосферу створили всі присутні, зокрема, кандидат педагогічних наук, доцент Наталія Комісаренко, завідувач кафедри української та іноземних мов, змістовно та лаконічно розпочала захід, привітавши присутніх і розповівши про дане свято. Присутні з захопленням слухали Наталію Олександрівну, адже даний проект  – це свідомий крок бути разом, плекаючи та популяризуючи мову держави де народився, зростаєш та досягаєш успіхів.

Наша мова – наш скарб
Наша мова – наш скарб
Наша мова – наш скарб
Наша мова – наш скарб
Наша мова – наш скарб
Наша мова – наш скарб
Наша мова – наш скарб
Наша мова – наш скарб

Студенти, не приховуючи захоплених посмішок, радо йшли на діалог, уникаючи русизмів, нарочито підкреслюючи значущість рідної мови в їх житті. Як доказ – Анна Дяченко, староста 1 курсу 13-аг групи факультету агрономії прийшла писати диктант єдності зі всією групою. Причому юні патріоти мали рішуче і добровільне рішення і писати диктант не задля подарунка, який даруватимуть в разі безпомилкового написання, а для власного задоволення та відчуття єдності людей, що люблять свою мову.

І ось довгоочікувана тиша, налаштована хвиля українського радіо, всі в довготривалому очікуванні – Олександр Авраменко, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Технічного ліцею НТР, диктор радіо та телебачення, о 12.30 за київським часом, оголосив початок написання диктанту під назвою «Наші пісні». Текст патріотичного змісту, легко сприймається, мелодійно та, враховуючи неймовірно-заворожуючий тембр голосу диктора, притягує до написання навіть сторонніх слухачів, людей, які просто прийшли налаштувати апаратуру чи займались організаційними питаннями й завданнями. У диктанті згадувалися й сучасні українські пісні, що в сьогоденні лунають у виконанні Джамали та Руслани.

Наша мова – наш скарб
Наша мова – наш скарб
Наша мова – наш скарб
Наша мова – наш скарб

Свої роботи всі охочі мають надіслати до столиці за адресою Українського радіо: Київ-1, 01001 Хрещатик, 26, не пізніше 10 листопада. Дату відправлення поштою визначатимуть за штемпелем на конверті, а результати всі отримають після того, як праці перевірять фахівці.

Сімнадцятий Всеукраїнський радіодиктант національної єдності відбувся. Бажаємо успіхів всім учасникам, людям, які небайдужі до рідної мови і завжди налаштовані на хвилю здорового патріотизму, людям, які з гордістю називають себе громадянами Української держави, плекаючи в серці рідну мову, бажаючи й надалі розвивати та вивчати її не лише задля гарних оцінок, а й для вміння користуватися нею в буденності. З Днем української писемності усіх! Плекаймо та любімо рідну мову, бо вона – наш генетичний код, наша характерна особливість, наш скарб.

Прес-центр Уманського НУС

 

Error