19.12.2014 5581

Милосердя – поняття не календарне!

Ти знаєш, що ти – людина?

Ти знаєш про це, чи ні?

Усмішка твоя – єдина,

Мука твоя – єдина,

Очі твої – одні.

У вирі бентежного сьогодення, вирішуючи, поспішаючи, досягаючи, поліпшуючи, заробляючи, ми почали забувати про притаманні людині якості. Ми спокійно проходимо повз голодного з простягнутою рукою. Стаємо байдужими до проблем оточуючих нас людей. Нас не цікавить доля малої дитини, яка чомусь самотньо плентається темного вечора вулицями міста. Безхатченко в нашому під’їзді викликає у нас лише роздратування. Так, роздратування та байдужість. Ніякого співчуття, ніякого бажання допомогти людині. Не хвилюють нас і сльози старенької на зупинці.

Впевнена, кожному згадалася подібна ситуація і дуже сподіваюсь , що хоч трохи стало соромно за свою байдужість.

Про людяність, гуманність, доброту ми згадуємо лише в скрутні хвилини свого життя, коли повз нас проходять такі ж  холодні люди.

Напевно, Ви здивовані, чому саме напередодні таких улюблених усіма свят я торкаюся цієї малоприємної теми. А ось чому. 19 грудня весь християнський світ святкує День Святителя Миколая Чудотворця. І недаремно це свято співпало з Міжнародним днем допомоги бідним. Саме прикладом життя нашого святого, його щиросердними вчинками, чуйним ставленням до ближнього хотілося б розтопити й кригу наших сердець.

Милосердний помічник стражденних, безсрібник і добродійник, який чуйно відгукувався на лихо і біль людей; суворий пастир-наставник, який гостро переживав будь-яку неправду і несправедливість й рішуче поставав проти них. Саме у цих рисах православні вбачають не суперечливість характеру, а свідчення живої повноти його святості. 

Народився Миколай у заможній сім’ї. Виріс доброю і чуйною до чужої біди дитиною. Батьки його померли дуже рано. І хоча хлопчикові нічого не бракувало, він жив під опікою родичів, все ж таки відчував нестачу батьківської ласки і любові. Маленький сирота тягнувся до дітей з бідних родин. На власні очі хлопчик бачив злиденне існування людей, зневірених батьків, дітей позбавлених радощів дитинства. Дитяче серце переповнювалось жалістю і бажанням допомогти. Несподівані дарунки від загадкового добродія, які знаходили люди на порозі свого дому, повертали розчарованим віру і надію. Але ніхто не знав кому дякувати…

Минули роки, Миколай став священиком. Віддав усе своє майно бідним і скрізь чинив добро.

Священик Миколай своїм милосердям заслужив винагороду Бога – благодать творіння чудес.

Святой Николай Чудотворец. Явление купцу с просьбой о помощи голодающим Ликии
Святой Николай Чудотворец. Явление купцу с просьбой о помощи голодающим Ликии

19 грудня, у день ангела Миколи Чудотворця, коли ми вшановуємо улюбленого святого, кожен з нас намагається створити маленьке диво для своєї дитини, близької людини, батьків. Але мало хто з нас згадує про людей, які навіть не мріють про радощі свята; людей, які зневірились; людей, яким нема від кого чекати допомоги і підтримки. 

Явление купцу с просьбой о помощи голодающим
Явление купцу с просьбой о помощи голодающим

Світ не стане добрішим, милосерднішим, гуманнішим, коли кожен стоїть осторонь, коли благодійна справа робиться лише на загал, коли про знедолених згадують лише на великі свята.

Згадайте, що Ви людина – створіння мисляче, здатне співчувати і робити добро!!! Почніть сьогодні, почніть з себе…

Хай Святитель Микола Чудотворець благословляє Вас на добрі вчинки та допомагає нести вогонь віри людям.

Под благословением Святого Николая
Под благословением Святого Николая

(Картини художника-живописця Сергія Ефошкіна з циклу "Житіє та чудеса Святителя Миколая Чудотворця". Переглянути усі роботи автора з циклу)

Олена Рудковська,

бібліотекар Наукової бібліотеки