10.02.2016 9717

Ландшафтний дизайнер – професія натхненних красою природи

Важко уявити місто без скверів, парків, алей та озеленених прибудинкових територій, а світ без шедеврів садово-паркового мистецтва, побудованих сотні років тому, однак збережених у первісному вигляді донині.

Праця паркобудівника завжди цінувалась на високому рівні, про що свідчать бібліографічні описи видатних ландшафтних архітекторів.

А ще зелені насадження – це легені нашої планети, які, втім, потребують постійного та ретельного догляду. І лише фахівець садово-паркового мистецтва знає науковий і творчий підхід до рослин, який забезпечує створення гармонії між людиною і навколишнім середовищем.

Макет ''Кафедра садово-паркового господарства''
Макет ''Кафедра садово-паркового господарства''
Макет ''Проект озеленення присадибної ділянки''
Макет ''Проект озеленення присадибної ділянки''

Як розвивалось садово-паркове мистецтво?

Витоки і становлення садово-паркового мистецтва можна знайти у відбитках, залишених на камені первісною людиною. Поряд з городництвом, люди розвивали і плодове садівництво, яке з часом переросло в декоративне.

Імператори, королі, монархи переймали досвід своїх попередників і намагалися збудували величні та феєричні сади.

Стрімкий ріст поселень і розвиток індустрії стимулював до створення системи озеленення, яка б задовольняла екологічні, емоційні та функціональні потреби всіх верст населення.

За часи існування професія озеленювача називалась по різному, і в ХХІ столітті можна зустріти такі терміни: ландшафтний дизайнер, ландшафтний архітектор, озеленювач, садівник, флорист. І це не весь перелік назв, які підходять для характеристики фахівця садово-паркового господарства.

Досвід професії озеленювача є значним, адже наука про природу, гармонію, композицію з використанням сучасних технологій є затребуваною в усьому світі.

Висадка самшиту на території Уманського НУС
Висадка самшиту на території Уманського НУС

Де працюють ландшафтні архітектори?

Отримавши фахову підготовку за спеціальністю «садово-паркове господарство» в Уманському НУС, студенти можуть працевлаштуватися:

– на підприємствах, які займаються веденням садово-паркового господарства та озелененням населених місць;

– в установах та організаціях, у підпорядкуванні яких знаходяться парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва, а саме: завідувачем теплично-оранжерейним комплексом, завідувачем структурних підрозділів із розмноження, вирощування та впровадження декоративних рослин, інженером-озеленювачем, техніком-озеленювачем, дизайнером садово-паркових об'єктів, квітникарем, дендрологом та ін.;

– у науково-дослідних установах садівництва та лісівництва: ботанічних садах, дендрологічних та національних природних парках, лісонасіннєвих станціях і розсадниках різних форм власності;

– в органах Міністерства охорони навколишнього середовища тощо.

Розсадник декоративних і лісових культур в урочищі ,,Дальницький ліс,, Великодолинського ЛГ2
Розсадник декоративних і лісових культур в урочищі ,,Дальницький ліс,, Великодолинського ЛГ2
Озеленення території УНУС
Озеленення території УНУС

Крім того, база знань, отриманих в університеті, сучасні ринкові відносини та інформаційні технології дають можливість для відкриття власної справи.

Враховуючи всю складність обов’язків, заробітна плата інженерів садово-паркового господарства складає від 6 000 грн за даними сайта Rabota

 Де навчають ландшафтного проектування?

Навчання в Уманському національному університеті на кафедрі садово-паркового господарства відкриває світ природи, світ прекрасного. Студенти поринуть в історію паркобудівництва, в етапи створення парку, новітні технології у декоративному садівництві, в процеси росту і розвитку декоративних рослин і догляду за ними; оволодіють навичками комп’ютерного проектування з умінням візуалізації власних садово-паркових проектів.

Можливість закордонної практики сприяє вивченню міжнародного досвіду проведення робіт на об’єкті озеленення.

Для вступу на спеціальність садово-паркове господарство у 2016 році до Уманського НУС потрібно складати наступні конкурсні предмети ЗНО:

-                  Українська мова та література;

-                  Біологія;

-                  Математика, Історія України, Географія (на вибір).

Навчальна практика з дисципліни «Ботаніка»
Навчальна практика з дисципліни «Ботаніка»
Виставка кафедри садово-паркового господарства, ландшафтний дизайнер
Виставка кафедри садово-паркового господарства, ландшафтний дизайнер
Спеціальність ''Садово паркове господарство'' УНУС
Спеціальність ''Садово паркове господарство'' УНУС

 

Error