28.10.2017 5556

Герої серед нас

Загальновідомі джерела та вчені стверджують, що патріотизм – це громадянське почуття, яке характеризує любов до Батьківщини. Однак в Уманському національному університеті садівництва впевнені, що це, перш за все, відповідальність за власні дії і вчинки перед самим собою, відвертий погляд в очі товаришів, відсутність докорів сумління. І, безперечно – любов до рідної землі, небайдуже ставлення до її долі, віра у краще майбутнє та готовність пожертвувати власним комфортом заради спокійного життя мільйонів співвітчизників.

Саме такими міркування керувався випускник факультету менеджменту Уманського НУС 2003 року Олексій Пастушенко, йдучи виконувати свій обов’язок перед народом і совістю у зону військового конфлікту гібридної війни, що триває в України понад 3 довгих роки. Днями він перебував у рідній Умані і погодився зустрітися, аби розповісти сучасним студентам про те, що наштовхнуло його покинути стабільне мирне і піти добровольцем захищати Батьківщину.

Герої серед нас
Герої серед нас

Життя Олексія Володимировича після закінчення університету складалося звично: робота у земельно-кадастровому відділу, потім – у ПриватБанку. У пошуках кращої долі навіть працював за кордоном. І, здавалося, що ніщо не може вплинути на рутинний перебіг долі. Однак події 2014 року, що розгорталися на головному майдані держави, не дозволили залишатися осторонь. Тож першим кроком прояву громадянської свідомості стала робота у волонтерському Центрі допомоги захисникам Уманщини. З березня 2016 року Олексій розпочав військову підготовку і вже у жовтні цього ж року бійця відправили у зону АТО.

Ось уже понад рік Олексій Пастушенко захищає Україну від терористів під Авдіївкою. У 2017 році, за активність і патріотизм, його нагороджено медаллю «За оборону Авдіївки». Там же, під Авдіївкою, несе віддану службу українському народу ще один випускник Уманського НУС – Петро Паєвський, якого також нагороджено медаллю «За оборону Авдіївки».

Герої серед нас
Герої серед нас

На запитання, що наштовхнуло Олексія на цей вчинок, він відповів: «Мені набридло постійне життя у ритмі новин. Тут ми живемо тими поглядами, які нам пропагують, а ТАМ – за міркуваннями совісті». А найзаповітніша мрія бійця – аби війна закінчилася і в Україні настав мир.

Колектив університету пишається своїми Героями-випускниками. Вони – взірець для молодого покоління та доказ того, що патріотизм, справедливість і вірність своїм поглядам – це не просто гучні слова на папері, а справжні людські вчинки, результати виховного процесу в Уманському НУС.

Герої серед нас
Герої серед нас

Здоров’я вам і Божого благословення на всіх життєвих шляхах, шановні наші Герої! Ми безмежно вдячні вам за мир і спокій у наших домівках!

Прес-центр Уманського НУС