31.01.2013 5274

До дня пам’яті героїв Крут

Приєднуючись до всеукраїнської акції «Пам’ятаємо героїв бою під Крутами», рада студентського самоврядування університету провела інформаційну годину, де студенти ознайомилися з історичними, ілюстративними та фотоматеріалами січневих подій 1918 року.

Адже минуло 95 років від того страшного дня, коли на залізничній станції Крути (поблизу с. Пам'ятне) відбувся бій між чотирьохтисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова і загоном студентів та бійців вільного козацтва, що нараховував близько чотирьох сотень людей, який тривав п’ять годин. Студентів, які потрапили в полон до більшовиків було страчено. У перебігу військових подій цей бій вирішального значення не мав, але у свідомості та пам'яті багатьох українців він набув особливого значення завдяки героїзму української молоді. Студентів було поховано на Аскольдовій Могилі в Києві.

Михайло Грушевський назвав цих сміливців, які загинули в нерівній боротьбі – героями. А видатний український поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш "Пам'яті тридцяти".

Студенти вшанували пам’ять загиблих юнаків хвилиною мовчання.

Ми пишаємося тим, що живемо в мирний час, в незалежній країні. Залишаймося справжніми патріотами!!!

 

Інна Ганжа,

член ради студентського самоврядування університету,

студентка 41-тз групи