29.05.2015 5220

Діти - майбутнє Землі

Сьогодні діти — завтра народ
В. Сухомлинський


Відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98  першого червня відзначається Міжнародний день захисту дітей. Це свято є одним із найстаріших міжнародних свят.

26 травня працівниками Наукової бібліотеки зі  студентами 22-е групи факультету економіки і підприємництва (куратор Людмила Пархоменко, кафедра економіки) проведено виховну годину на тему «Діти – майбутнє Землі».

Діти - майбутнє Землі
Діти - майбутнє Землі
Діти - майбутнє Землі
Діти - майбутнє Землі

Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей 1 червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено ще в 1950 році. ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров'я і життя дитини одним із пріоритетів у своїй діяльності.

Необхідність в особливому захисті дитини, передбачена в Женевській декларації прав дитини 1924 року, стала основною ідеєю Декларації прав дитини, яку було проголошено Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй 20 листопада 1959 року.

Проголошення і схвалення цього важливого документа свідчить про те, що держави-учасниці дбають про своє майбутнє, готові вжити всіх необхідних заходів для забезпечення захисту дитини від усіх форм дискримінації, зобов’язуються забезпечити дитині такий захист і піклування, які є необхідними для її благополуччя.

З 27 вересня 1991 року в Україні набула чинності Конвенція Організації Об'єднаних Націй про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля та відпочинок, сприяти наданню їй відповідних можливостей для цього. Цим законодавчим актом також чітко визначено, що дитина має право на захист від фізичного та психічного насильства. У Конвенції говориться, що держави-учасниці зобов’язуються захищати дитину від усіх форм сексуальної експлуатації і сексуального розбещення, забезпечують, щоб жодна дитина не була піддана катуванню чи іншим жорстоким, нелюдським або таким, що принижують гідність дитини, видам поводження або покарання.

День захисту дітей – це не тільки веселе свято для самих дітей, це і нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, щоб усі діти росли щасливими, навчалися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.

Ірина Козлова, Лідія Кецкало, бібліотекарі Наукової бібліотеки