20.06.2014 6573

День поля в Уманському НУС

У рамках Дня поля в Уманському національному університеті садівництва відбувся щорічний традиційний огляд дослідів кафедр, які виконують фундаментальні та прикладні дослідження агрономічного, природничого, екологічного спрямування згідно з науково-дослідною тематикою та програмами навчального закладу.

В огляді дослідів взяли участь керівництво університету – ректор, доктор економічних наук, професор Олена Непочатенко, перший проректор, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Іван Мостов’як, проректор з наукової та інноваційної діяльності, доктор сільськогосподарських наук, професор Віктор Карпенко;  декани факультетів, завідувачі кафедр, а також науково-педагогічні працівники, аспіранти та докторанти.

Під час демонстрації дослідів було проведено огляд дослідних ділянок овочевих, польових та декоративних культур, ягідників, садів і селекційних посівів. У процесі огляду дослідів науковці доповіли про актуальність, новизну проведення досліджень, продемонстрували схеми закладання дослідів, агротехніку вирощування культур, відзначили основні показники, що вивчаються.

День поля в Уманському НУС
День поля в Уманському НУС
День поля в Уманському НУС
День поля в Уманському НУС
День поля в Уманському НУС
День поля в Уманському НУС

Учасники Дня поля відвідали навчально-дослідний теплично-оранжерейний комплекс, в якому розміщена колекція орхідей,  кактусів, ростуть ківі, мушмула японська, зизифус, гранати, хурма та гордість навчального закладу – 200-літні пальми, які у переддень 170-річчя Уманського НУС подарували свій цвіт. Завідувач комплексу Володимир Вітенко показав присутнім найстаріший боровий обігрів теплиць, крапельне зрошування рослин та поділився планами на майбутнє.

Кафедра екології та захисту рослин представила розробки з утилізації органічних відходів; кафедра садово-паркового господарства – ботанічний розсадник та лікарські рослини; на огляд учасників кафедрою генетики, селекції та біотехнології, яка займається розробкою генетичних та біотехнологічних методів селекції, представлено новий гібрид жита, соняшника, пшеницю спельту та цукровий буряк. Велику наукову роботу з овочівництва, баштанництва та вирощування озимого стрілкуючого часнику проводить кафедра овочівництва. Представники кафедри плодівництва і виноградарства познайомили присутніх із напрямами своєї діяльності: вирощування садивного матеріалу, зокрема колекційного маточника клонових підщеп, особливостями вирощування винограду та розробкою технологій зберігання продукції. Аспіранти кафедри рослинництва розповіли про технології вирощування пшениці озимої, цукрового буряка, соняшника, ячменю. Науковці кафедри біології на прикладах вирощування сої, вівса, сочевиці, ячменю довели оптимальність використання біологічних та мікробіологічних речовин. Викладачі кафедри загального землеробства представили до уваги учасників комісії дослід з обробітку ґрунту під культури короткоротаційної сівозміни. Кафедра агрохімії і ґрунтознавства цьогоріч може пишатися стаціонарним дослідом, якому виповнилося 50 років.

День поля в Уманському НУС
День поля в Уманському НУС
День поля в Уманському НУС
День поля в Уманському НУС
День поля в Уманському НУС
День поля в Уманському НУС

 У результаті обговорення були висловлені пропозиції, побажання, критичні зауваження щодо покращення та удосконалення проведення наукової роботи співробітниками Уманського НУС. Більшість дослідів отримали схвальні відгуки учасників. Огляд дослідів навчального закладу надав можливість презентувати широкому колу науковців та гостей технології, сорти, продукти, виробничі процеси та  показав великі можливості поєднання теоретичних і практичних навичок студентів і аспірантів у наукових дослідженнях. Для цього навчальний заклад має прекрасну базу, яка охоплює близько 100 га землі під дослідні ділянки, чим не може похвалитися будь-який інший вищий аграрний заклад України.

День поля в Уманському НУС
День поля в Уманському НУС

Надія Зубова, методист Центру культури і виховання студентів