29.06.2015 4620

День молоді

Щорічно в останню неділю червня українська молодь відзначає національне свято – День молоді, встановлене в 1994 році Указом президента України № 323/94 за ініціативою молодіжних об'єднань і організацій. До категорії "молодь" в Україні відносять громадян у віці від 18 до 35 років. Більше одинадцяти мільйонів чоловік, а це приблизно 22,6 населення України, складають молоді громадяни країни.

Сьогодні в Україні діє декілька тисяч різних молодіжних і дитячих громадських організацій. А провідним органом по забезпеченню реалізації державної політики з питань сім'ї, дітей, молоді, фізичної культури і спорту є Міністерство молоді і спорту України, яке реалізує Державні соціальні програми, сприяючи розвитку молодіжної політики. Традиційно до Дня молоді 60 молодих українців нагороджуються премією Кабінету Міністрів за особливі досягнення в розвитку України. Це молоді вчені і наукові працівники, виробничники, спортсмени, військові і молодь, що проявила героїзм і мужність. Цей день для молодих людей – не тільки привід для свята, а це  ще й час задуматись про найкращу реалізацію свого потенціалу для благополуччя самого себе, своєї сім”ї, своєї країни.

День молоді символізує юне начало, запал і невтомну енергетику молодої людини на шляху становлення її як особистості. Це свято самоствердження і пізнання, натхнення і творчості, любові і романтики.

Юність і молодість – це прекрасні й пам’ятні етапи в житті кожної людини, крім того, це ще й особливий стан душі.

 Дні молоді відзначають і в інших країнах, кожна з яких встановлює свою дату цього свята. День молоді в Білорусії, як і в Україні, відзначається в останню червневу неділю. У цей же день урочисті заходи проходять і в Південній Осетії. Азербайджанська молодь святкує його 2 лютого. А в Казахстані святкують День молоді двічі. Справа в тому, що серед державних, національних, професійних свят такого дня в країні немає. Однак казахська молодь цей день відзначає 12 серпня в рамках Міжнародного дня молоді і 24 квітня в рамках Міжнародного дня солідарності молоді, заснованих ООН і ЮНЕСКО.

Молодість – неповторна пора в житті кожної людини, вона веде в світ романтики, великих дерзань, у світ пошуків та відкриттів.

Молодість завжди сповнена оптимістичних поглядів у майбутнє, нестримна у своєму русі до піднесеного та красивого.

Неважливо, скільки вам років. Важливо, щоб завжди в душі ви залишалися молодими.

Будьте завжди енергійними, творчими, працьовитими, наполегливими у досягненні своєї мети.

Нехай Вам щастить!

Ірина Козлова, бібліотекар II категорії Наукової бібліотеки