17.10.2018 5321

Безпека харчування – основа здоров’я

У Всесвітній День продовольчої безпеки та День хліба, за ініціативи ради студентського самоврядування інженерно-технологічного факультету, до Уманського національного університету садівництва було запрошено начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Уманського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби Ларису Качанову.

Лариса Петрівна привітала присутніх з всесвітнім Днем продовольчої безпеки та Днем хліба а також висвітлила актуальні питання з якості продукції для студентів як споживачів.

Безпека харчування – основа здоров’я
Безпека харчування – основа здоров’я

Ми живемо не для того щоб їсти, а їмо для того, щоб жити. Головна функція людини – енергоцінність, і для забезпечення її ми маємо раціонально та корисно харчуватися. Для забезпечення людини мінеральними елементами (зокрема, калієм і натрієм) необхідно мати уяву про надходження в організм людини вітамінів та корисних речовин. Засвоюваність таких речовин зумовлена певними правилами включення корисних продуктів до раціону харчування. Якщо ви завжди до свого раціону включаєте вівсянку, гречку з молоком, пиріжки з капустою, сало з часником – то можемо вважати ваше харчування корисним. Але існує ряд харчових отруєнь, причому деякі хвороби можуть бути смертельними для людини, наприклад Споринья (в народі – сажка, що паразитує на деяких злакових, в тому числі, на пшениці та вівсі і викликає хворобу Антонів вогонь (гангрена)). Хімічного походження отруєння (викликані пестицидами, органічними та неорганічними мінеральними добривами, які неконтрольовано вживаються в їжу) також мають негативні наслідки для здоров’я людини. Перевищення вмісту нітратів погано впливає на загальний стан організму людини та її здоров’я. Тож варто повсякчас пам’ятати цитату Аристипа: «Від того що людина багато їсть, вона не стає здоровішою… Так само і вчений – це не той, хто багато читає, а той, хто читає з користю».

Безпека харчування – основа здоров’я
Безпека харчування – основа здоров’я
Безпека харчування – основа здоров’я
Безпека харчування – основа здоров’я
Безпека харчування – основа здоров’я
Безпека харчування – основа здоров’я
Безпека харчування – основа здоров’я
Безпека харчування – основа здоров’я

Лариса Петрівна наголосила на важливості забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя людей, в основі якої проблема якості продуктів, що на даний час турбує всіх людей нашої країни. Хоча держава нині й інспектує якість харчових продуктів, прийнявши низку законів, які контролюють як виробника, так і якість та безпеку харчових продуктів.

Переміна клімату зумовила зміну планів посівів і збору врожаїв, а це все закономірно впливає на якість продуктів споживання та на показники загального стану здоров’я людей. Державна продовольча служба здійснює повний контроль щодо безпеки харчових продуктів від лану до столу. Тому студентів, які мають стати фахівцями в продовольчих галузях що матимуть пряме відношення до виготовлення харчових продуктів, необхідно інформувати про величезний вплив на споживачів продуктів харчування різної якості. Також Лариса Петрівна розповіла про принципи простежуваності (крок вперед та крок назад). Адже нам є куди зростати та до чого прагнути, хоча, на жаль, деякі продукти харчування, які ми купуємо, взагалі вживати в їжу не можна. Тому контролююча служба відслідковує виробників неякісної продукції і накладає на них штрафні санкції.

З-за кордону нам привозять безліч смаколиків, які ми можемо придбати у вільному продажу та насолодитись чужоземними їствами. Та слід знати: Міжнародний сертифікат, який проходить митний контроль, теж нині може бути сфальсифіковано, а тому – будьте обачні, шановні споживачі! Завжди звертайте увагу на те, що ви їсте. Міцного вам здоров’я та якісних продуктів харчування до вашого столу!

Прес-центр Уманського НУС