22.01.2017 5058

22 січня - День Соборності України

22 січня 1919 року стало знаменною датою в історії нашої держави. Саме цього дня, в результаті підписання Акта возз’єднання Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки з’явилася нова держава – єдина (соборна) Україна.

Здавалося, поневіряння і страждання нашого народу мали припинитися, адже споконвічна мрія про створення власної держави нарешті набула реального втілення. Однак ще 80 років ми, маючи офіційне підтвердження народного волевиявлення, не мали чіткого усвідомлення своєї незалежності. І лише у 1999 році в календарі офіційних свят України з’явилася пам’ятна дата: 22 січня став Днем Соборності України.

У цей день у пам’яті спливають всі трагічні та славні події, що сприяли утвердженню на нашій землі незалежної держави, згадуються імена Героїв, які поклали життя за Україну, громадських діячів, для яких дума про волю та суверенність рідного краю стала життєстверджуючою.

Кожен з нас у цей день відчуває єдність з предками та незламний дух патріотизму. І, незважаючи на споконвічні загарбницькі настрої відносно України від її сусідів, ми впевнені: наша держава буде жити у віках, адже народ український – вірний своїм переконанням і традиціям, а його цілеспрямованість на шляху до мети здолає всі перепони!

Тож єднаймося, заради високої цілі національної соборності! Ми, сучасне покоління волелюбних українців, маємо твердо стояти на сторожі національних інтересів, примножуючи славу та напрацювання попередників. І нехай світочами нашого життя стануть мудрість, незламний дух, людська гідність і громадянська активність!

Ректорат

Профком