20.11.2014 4960

21 листопада – День гідності і свободи

21 листопада цього року Україна вперше відзначатиме День гідності і свободи. Про це Президент Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні буде щорічно відзначатися день річниці Майдану – День гідності і свободи, а 22 січня, як і раніше, країна відзначатиме День соборності України, день єдності, день злуки.

«Україна – це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року, Революція гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи. Мені, як президенту України, залишається лише документально підтвердити це і підписати указ про День гідності та свободи, який українці відтепер і навіки будуть відзначати 21 листопада», – зазначив глава держави.

Відстоюючи свою незалежність і свободу, Україна втрачає своїх найкращих синів, цвіт нації, які боронять кордони та рубежі рідної землі від ворога-окупанта. Болем відгукується в серцях українців Небесна Сотня, що полягла на Майдані, численні подвиги військових у зоні АТО, багато з яких добровільно пішли захищати свою державу, свої сім’ї, нас із вами від ворогів. 

У День гідності і свободи 21 листопада у Києві пройде марш представників Самооборони Майдану і відбудеться Народне віче, – повідомив міністр культури України Євген Нищук. У цей день у пам’ять про Майдан відбудеться церемонія запалювання лампадок і покладання квітів на вулиці Інститутській до пам’ятного хреста Героям Небесній Сотні. Усі небайдужі українці зможуть вшанувати пам’ять тих патріотів, які йшли на смерть заради кращого майбутнього своїх дітей, що хочуть жити за європейськими стандартами у демократичній, оновленій країні.

Україна має героїв, у жилах яких тече волелюбна кров предків та пломеніє козацький дух. І на першому плані стоять патріотичні почуття та безмежна любов до рідної землі, яка гідна найкращого майбутнього. І саме сьогодні непідкупні людські цінності стають пріоритетами.

Слава героям! Вічна пам’ять про них житиме у безхмарному небі, у щасливій посмішці малюка, у співочій Україні, яку нікому не здолати, бо сила її – в єдності!

Надія Зубова, методист Центру культури і виховання УНУС